„Sanusov“ okrugli stol - Dan djece liječene od malignih bolesti


Autor/Izvor: SUPRA, www.zdravlje.hr,

Objavljeno: 18.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

„Sanusov“ okrugli stol - Dan djece liječene od malignih bolesti

Svake se godine broj djece oboljele od malignih bole­sti povećava. U Hr­vatskoj su lani bila 1554 mala pacijenta, od kojih je 300 novooboljelih - rekao je to  ravnatelj HZZO-a Siniša Varga na  Okruglom stolu koji je u povodu Nacionalnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti, 15. veljače, organizirao "Sanus" - klub roditelja oboljele djece.


Godišnje se za bolničko i izvanbolničko liječenje mališana izdvoji oko 40 milijuna kuna. No novac nije jedini problem. U „Sanusu" kažu da se  roditelji oboljele djece susreću ne samo s financijskim već i s nizom birokratskih i psiholoških problema.

Zbog toga su i organizirali Okrugli stolom na kojem su okupili mjerodavne. Tom su prigodom ministar zdravlja Rajko Ostojić i ravnatelj HZZO-a Siniša Varga najavili neka poboljšanja i otklanjane problema na koja  ukazaju  roditelji:

  • kroz sanaciju bolnica povećat će se  broj stručnog osoblja na hematološko-onkološkim odjelima;
  • poboljšat će se  uvjeti liječenja  na onkologiji dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, projekt obnove i proširenja tog odjela bi trebao  biti gotov do kraja godine. Osijek je dobio liječnika sa subspecijalizacijom iz hematologije a u ožujku se  otvara novi odjel u Splitu; 
  • bit će uveden protokol komunikacije na relaciji liječnik-pacijent/roditelji oboljelog djeteta, te bi to trebalo  otkloniti ili barem umanjiti probleme poput uskrate informacija i loše komunikacije s liječnicima;

  • ubrzano se radi na osnivanju fonda za pomoć teško oboljeloj djeci, čime bi se omogućio nastavak njihova liječenja u inozemstvu. Fond bi, uz solidarno sudjelovanje države i nevladinih udruga, bio izvan sustava obveznog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja. Na taj bi način bili umanjeni problemi  oboljele djece za čije liječenje su iscrpljene sve mogućnosti u Hrvatskoj a koji sada  ne znaju kada i pod kojim uvjetima imaju pravo na liječenje u inozemstvu;
  • iznos dnevnica na koju imaju pravo roditelji teško oboljele djece trebao bi uskoro biti vraćen na 170 kuna.


Okrugli stol održan je u sklopu već tradicionalnog okupljanja roditelja djece i susreta mladih izliječenih od malignih bolesti iz cijele Hrvatske. Program pod nazivom "Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim roditeljima" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, Ministarstva zdravlja te uz podršku Vlade, a sudjeluju udruge roditelja djece iz cijele Hrvatske.

Inače, Hrvatska je prema stopama incidencije malignih bolesti u djece oba spola u dobi do 14 godina na sedmom mjestu u Europi, dok je po mortalitetu djece na četrnaestom mjestu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.