ZAGREBDOX-Mali svijet: Je li moguće autostopirati u invalid-kolicima?


Autor/Izvor: SUPRA, www.zagrebdox.hr

Objavljeno: 26.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

ZAGREBDOX-Mali svijet: Je li moguće autostopirati u invalid-kolicima?

“Mali svijet” dokumentarni je film o  mladom Španjolcu Albertu, koji je u invalidskim kolicima i sa samo 20 eura prevalio 30.000 kilometara u 200 dana. Dokumentarac je bio prikazan prvog dana Zagrebdox-a a glavni junak je bio prisutan projekciji i odgovarao na pitanja oduševljene publike.

Albert Casals je kao dijete prebolio leukemiju i sada živi u invalidskim kolicima. No to ga ne sprečava da od svoje 15-te godine putuje po svijetu, najčešće sa samo 20 eura u džepu, opremljen maštom, hrabrošću i otvorenošću za kontakte s ljudima koje putem susretne a koji mu ponude prijevoz ili smještaj.

2008. godine, tada 20-godišnji Albert,  otisnuo  se na pu­tovanje oko svijeta. Od kuće svojih roditelja u Barceloni do svjetionika gospodina Radowe u Aucklanda na Novom Zelandu. Zašto baš tamo? Zato jer su te dvije točke međusobno  najudaljenije na zemaljskoj kugli, na potpuno suprotnoj  strani planete!

Je li moguće prevaliti toliki put u njegovu sta­nju? U kombinaciji tehnike kućnog videa i tradicionalne dokumentarne metode upoznajemo njegovu ljubavnu priču, životnu filozofiju i pristup njegovih roditelja odgoju. Albertov tata kaže: „Nikad mu nismo rekli - ti to ne možeš, to nije za tebe jer si u invalidskim kolicima.“

Kroz film upoznajemo ne samo Albertovu  hrabrost već i domišljatost, snalažljivost  i razrađene strategije putovanja bez novca. Kako ući u brod bez karte? Padne s kolica i dok mu ljudi pomažu, nitko se ni ne sjeti pitati ga da li ima kartu.

Kako pobijediti strah od, primjerice, igle?  Dok se Albert u dječjoj dobi  liječio od leukemije, mnogo puta su ga „bockali“ pa je razvio fobiju. Da bi se u odrasloj dobi riješio te fobije, odlučio se na „bockanje“ iglom za tetoviranje. Naručio je 4 motivirajuće tetovaže:  ljubav, radost, sreća…

Kako komunicirati s ljudima čiji jezik ne poznaješ? “Ako obje strane žele komunicirati, uvjek se nadje načina”- kaže komunikativni i simpatični Albert koji bezbrižno i veselo  savladava sve  prepreke i primjerice, puzanje po mrklom mraku po 750 strmih stepenica do svjetionika kako bi s djevojkom uživao u prvom izlasku sunca.

Albert se nikada nije bojao da će ga na putu napasti, silovati, ubiti…Jedino čega se Albert boji je da bi ga nešto moglo zaustaviti, da ne putuje…

Albertovo putovanje može se smatrati čistom ludošću, dirljivom romansom ili epskom pustolovinom. Ili je možda najvažnija poruka:  Ako može Albert u kolicima i s 20 eura u džepu obići svijet, zašto ne bi i mi mogli savladati mnogo manje prepreke? 

Režiser i scenarist dokumentarca “Mali svijet” je Marcel Barrena,
rođen 1981. godine u Barceloni. To je njegov prvi dokumentarni film a osvojio je prestižnu nagradu.  IDFA Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu 2012.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.