ZAGREBDOX -Dišem: Bolest s dozom nevjerojatna humora i iskrenosti


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

ZAGREBDOX -Dišem: Bolest s dozom nevjerojatna humora i iskrenosti

Dokumentarac ”Dišem” prati smrtno bolesnog  Neila (33)  koji iskreno i uz blagi humor donosi odluku:„Isključite mi aparat kad izgubim govor jer je govor najsnažnija i najmoćnija sloboda komuniciranja".

S nepune 33 godine Neil Platt je bio  mlad i uspješan arhitekta  koji je upravo postao otac malog Oscara. Godinu dana kasnije - na prvi rođendan svog sina - Neil je nepokretan, paraliziran od vrata nadolje. Znajući da mu je preostalo tek nekoliko mje­seci života, Neil piše pismo-emocionalnu ostavštinu  za svog sina te blog za javnost kako bi podigao svijest i uz pomoć medija prikupio sredstva za proučavanje MND-a. To je rijetka*) bolest motornih neurona od koje je umro i Neilov otac u svojoj 50-oj godini  a koja odnosi i Neila u 34-oj godini života.

U dokumentarnom filmu „Dišem“ nanizani su prizori iz života Neila Platta (1974. -2009. ) koji se s neizlječivom bolešću motornih neurona nosio s nevjerojat­nom dozom humora i iskrenosti, uz podršku supruge Luis i  male bebe Oscara.  

Izmjenjuju se kadrovi Neilovog umirućeg i Oscarovog rastućeg života: Luise na desnoj strani hrani Neila a na lijevoj Oscara. Jednom i drugom pada hrana iz usta, za jednim i drugim skuplja papicu. Luise daje Neilu da proba Oscarovu kašicu: „Bljak, bez šečera, organsko… nije ni čudo što je Oscar  pljucka“. Neil ne uspjeva malom  Oscaru dati pusu jer da bi je dao, prvo  mora skinuti maska za disanje, no alarm se prebrzo uključuje, masku za disanje mora ponovo na usta – prije no što je tata sinu dao poljubac…

 

Neil  piše blog za javnost: „ Sve izgleda tako normalno, ja pišem blog a u susjednoj sobi hihoću se Oscar  i njegova mama… Neil se ljuti kad  njegov mahanički pomoćnik  Diktafon-PC ne sluša: „stop listening“… „ti, iritantno govno“.  .

Neil piše pismo-emocionalnu ostavštinu  za svog sina Oscara. „Upoznao sam tvoju mamu na  studiju arhitekture u Edinburgu. Najprije sam je samo gledao kad je  igrala biljar a onda je došao nezaboravni tulum s votkom u lubenici…Slijedio sam je u Portugal, zaprosio i tako je došlo i naše škotsko vjenčanje s mladoženjom u suknji (kiltu). Izgradili smo kuću iz snova i onda je došao šlag na tortu - ti. Onda sam primijetio da se desno stopalo vuče po podu dok hodam… Ignorirao sam to… Dijagnosticirali su mi MND. Šest mjeseci kasnije morao sam prestati raditi, otkazale su ruke. Tri mjeseca nakon toga i  noge…Tvoj prvi rođendan sam dočekao u kolicima jedva dišući. Nakon toga došao je aparat za disanje kao jedina mogućnost za održavanje na životu...“

U Pismu, tata daje Oscaru savjete: „Ne mogu ti reći kako ćeš živjeti ali svakako nauči svirati  bar jedan instrument. A u sportu nek ti pri ruci budu moji prijatelji:  Rick umjesto tate za alpinizam, Matthew umjesto tate za biciklizam.“ Neil za Oscara  priprema i Kutiju uspomena: tu je Neilova  omiljena kožna jakna koju je kupio na tržnici u Edinburgu a koja i danas izgleda kao nova, upaljač Zippo, igračka…

Vlastiti sprovod, Neil organizira uz blagi humor. Daje upute za održavanje na životu:  „Isključiti aparat kad izgubim govor. Bez mogućnosti komunikacije bio bih  predmet na stolcu. Govor je  najsnažnija i najmoćnija sloboda komuniciranja  zato isključite aparat kad izgubim  govor.“ 

Zatim uz pomoć medija pokreće fundsraising kampanja za istraživanje MND-a, rijetke*) bolesti koja ga odnosi: „Treba mi vaša pomoć da bi  povjetarac postao  vihor….“

 

Kamera prati Neila i u trenutku kad postaje svjestan da je  došao onaj  trenutak: „Danas sam shvatio koliko sam blizu „fajeruntu“. Govor ga napušta. Mehanički pomoćnik  Diktafon-PC više ne prepoznaje Neilove riječi.  Uskače Luise  i hrabri Neila  da ne odustane „just say it slower“ … Neil mnogo puta ponavlja a Luise postepeno ipak prepoznaje i riječ po riječ dovršava 100. oproštajni blog.

“Zadnji put odlazim u bolnicu. Neka postupe prema uputama za održavanje na životu. („Isključite mi aparat kad izgubim govor jer je govor najsnažnija i najmoćnija sloboda komuniciranja".) Neilov blog koji piše posljednjih dana svog života dotiče mnoga srca. Pri kraju poruka publici “Učinite mi uslugu, ne dozvolite da vaš život prodje neopažen“.

Dokumentarac završava scenom zbunjenog malog Oscara. Luta po sobi u kojoj više nema tatinog kreveta i  zastane kad ugleda priključak s kojeg je uklonjen tatin aparat za disanje.

 

*)Obilježavanje Dana rijetkih bolesti, 28. veljače-3.ožujka 3013.

Obilježavanjem Međunarodnog dana rijetkih bolesti želi se senzibilizirati javnost i ukazati da još uvijek nisu prepoznati problemi s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću, počevši od dijagnostike pa do liječenja i rehabilitacije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.