Ivana Popović, rak dojke i „Promatrači“ u MSU 06. 03. – 12. 05. 2013.


Autor/Izvor: SUPRA, www.msu.hr

Objavljeno: 12.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ivana Popović, rak dojke i „Promatrači“ u MSU 06. 03. – 12. 05. 2013.

Umjetnica Ivana Popović poziva posjetitelje da u prostoru stalnog postava MSU-a - prema želji  i vlastitoj zamisli – grupiraju, razmjeste ili osame njenih 10.000 glinenih likova „promatrača“ i tako sudjeluju u humanitarnoj akciji za pomoć ženama oboljelim od raka dojke.

 

Ovim projektom umjetnica i MSU žele potaknuli hrvatsku javnost da se još aktivnije uključi u akciju udruge Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Dona, kojom se žele prikupiti financijska sredstva za kupnju aparata neophodnih za uspješno liječenje raka dojke.

„Promatrači“ su maleni kipovi od terakote mase 20 dkg. Ivana ih je radila dvije godine, svakodnevno, nastojeći da svaki „promatrač“ ima drugačije lice. Ako bi primijetila da se ponavlja, uništila bi kip i  radila ispočetka.

Zašto je Ivana tako nazvala svoje kipove? Promatrači  se u našoj novijoj  povijesti pojavljuju dva puta. U vrijeme rata to su bili promatarači međunarodne zajednice na našim ratnim i nestabilnom području a u novije se vrijeme na televizorima pojavio  Big Brother...

Ovaj kiparski projekt je započet 2011. godine kao neobična autoričina igra s prikazom fenomena promatranja stvarnog događaja. Ivana je „promatrače“ zamislila  kao mnogo malih formata ljudskih glava, anonimnih portreta, ekspresionističko oblikovanih fizionomija, tretirajući ih kao likove koji će biti neutralni svjedoci događaja i koji će ga trajno „memorirati“.

Međutim, igrom sudbine „promatrači“ postaju (nijemi) svjedoci autoričine osobne životne priče, obolijevanja od raka dojke. Nakon operacije, u fazi oporavka, Ivana radi dnevno  desetke i desetke „promatrača“, i tako kao usputnu reakciju na postoperativno stanje otkriva blagotvorno djelovanje kiparenja. Modeliranje „promatrača“ tada dobiva još jednu ulogu: oni postaju Ivanina terapija u procesu oporavka. Kiparenje kao spoj fizičke aktivnost i kreativnog proces te osobnog zadovoljstva značajno su pripomogli da se Ivana brže oporavi.

 „Prošle godine u trećem mjesecu, bila sam operirana i odstranjena mi je desna dojka i izvađeno 28 limfi iz desne ruke. Bila je to jako agresivna operacija i vrlo bolna. Bila sam šokirana, slomljena i fizički i psihički. Ponajprije užasnuta činjenicom da sam ostala pedeset postotni invalid, a zatim da ću svoj preostali ženski život provesti bez dojke. Nakon što sam rodila i dojila dvije djevojčice, starija danas ima 14 a mlađa 8 godina, trebala sam prihvatiti činjenicu da sam polužena. Usto, neumoljiva je činjenica da je rak dojke opasna i smrtonosna bolest, da od 1250 oboljelih žena u Hrvatskoj umre njih 900. Na kraju, problem je i to što sam po zanimanju kiparica pa mi obje ruke trebaju žive i zdrave. Nisam pala u očaj, uostalom ovo mi je tek drugi rak, prvi je bio s 26 godinam, rak grlića maternice…. Nastavila sam modelirati „promatrače“…

Prvih mjeseci sam se mučila da uopće uspostavim kontakt s glinom, da vratim osjet u desnoj ruci. Nakon 3 mjeseca osjetila sam da je desna ruka počela vrlo precizno izračunavati masu svake figurice. Masa im je 20 dkg. Rođena sam ljevakinja, ali danas s desnom mijesim promatrače i određujem im točnu masu, a s lijevom izrađujem lica.  Nakon 7 mjeseci, na kontroli kod fizioterapeuta postigla sam odlične nalaze. Obje podlaktice i nadlaktice jednake su debljine, nema oteklina niti boli i eto epilog je sretan.“ – priča Ivana.

Posjetitelji mogu Ivanine „promatrače“ početi postavljati u  „Zbirkama u pokretu“, u stalnom postavu Muzeju suvremene u srijedu, 6. ožujka, kada je svima slobodan ulaz. Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2013. Kustos izložbe: Tihomir Milovac.

 

Ivana Popović (Zagreb, 1968.) po obrazovanju je kiparica, a djeluje kao multimedijska umjetnica koja je izgradila poseban i jedinstven status. Kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima Ivana suvereno djeluje već više od dvadeset godina. Radila je kazališne performanse još u ranoj fazi Eurokaza, kostime u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, osnovala Virus Teatar Michelangelo koji radi modne performanse, a jedan od prvih „Ja: Ja sam žrtva mode! / Madonna: Ja sam trudna!“ izveden 1993. Od sredine devedesetih sve češće postavlja provokativne, društveno i fenomenološki osviještene modne revije koje dovode u pitanje ne samo suvremenu modu nego i industriju zabave i masovnih medija.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.