Frida ili o boli, roman Slavenke Drakulić


Frida Khalo, autoportret

Autor/Izvor: Izdavač Profil International d.o.o. Zagreb

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Frida ili o boli, roman Slavenke Drakulić

Književnica Slavenka Drakulić istražuje najdublje i najekstremnije registre ljubavi i boli u životu slikarice Fride Khalo

 

Najprevođenija hrvatska književnica čiji su romani i eseji objavljeni u inozemstvu u više od 100 izdanja, napisala je 2007. godine  roman  Frida ili o boli. Ljubav i bol opsesivne su teme Slavenke Drakulić, a u Fridi Khalo pronašla je junakinju koja joj je omogućila da istraži najdublje i najekstremnije registre tih temeljnih ljudskih osjećaja.

Meksička slikarica koja je preživjela 32 operacije - u mladosti joj je utrobu probola čelična šipka, noga joj je bila potpuno smrskana, a kralježnica zauvijek uništena - unatoč boli, stalnoj i nesavladivoj, živjela je intenzivno i ispunjeno.Bila je u vezi s nekima od najglasovitijih ljudi svog doba i naslikala je slike koje su je pretvorile u ikonu 20. stoljeća.

Ponirući u slikaričin svijet boli i ljubavi, s puno  tankoćutnosti, i sa zalogom vlastitog iskustva, Slavenka Drakulić napisala je fascinantan roman u kojem se neprekidno isprepliću, obogaćuju i poništavaju jezik boli i jezik ljubavi.

O  književnici
Slavenka Drakulić  rođena je u Rijeci 1949. Novinarka je i spisateljica čije su knjige prevedene na mnoge strane jezike. Osamdesetih i devedesetih godina radila je kao novinarka u Startu i Danasu, a posljednja dva desetljeća objavljuje tekstove u mnogim stranim novinama i magazinima te surađuje u dnevnim listovima Sueddeutsche Zeitung (Njemačka) i Dogens Nyheter (Švedska) te magazinu The Nation (SAD).

Na hrvatskom je objavila četiri romana (Hologrami straha, Mramorna kožo, Božonska glad, Kao do me nema) i četiri publicističke knjige (Smrtni grijesi feminizma, Kako smo preživjeli, Oni ne bi ni mrava zgazili i Tijelo njenog tijela).U izdanju Profila objavljena su joj Sabrana djela u dva toma. Živi u Hrvatskoj i Švedskoj.FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.