Šestogodišnji Matko boluje od epilepsije*), spas operacija u SAD-u


http://www.facebook.com/

Autor/Izvor: SUPRA, facebook

Objavljeno: 26.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Šestogodišnji Matko boluje od epilepsije*), spas operacija u SAD-u

Dječak iz Belog Manastira je sav u modricama od žestokih epileptičnih napadaja

 

Epileptični napadaji Matka Špoljarića (6) iz Belog Manastira su toliko siloviti da ga bace u zrak da mama ne stigne reagirati ni kad sjedi uz njega. Sav je u modricama. Nema dana bez tri do pet napadaja, a znalo ih je biti i 200 u danu.   

 

Matko je rođenje s rijetkom anoma­lijom mozga. Da nešto nije u redu, otkrilo se kada je imao dva mjeseca. Posivio je i ostao bez kisika. Završio je u bolnici u Osije­ku, broj epileptičnih napa­daja ubrzo se povećao na stotinu dnevno. Na antiepileptike nije reagirao.

Matkov tata ima austrijsko zdravstveno osiguranje pa su pomoć po­tražili u bolnici u Grazu, gdje su proveli 8 mjeseci. U to je vrijeme - još prije navršene 1. godine života - Matko  imao i 200 napada­ja u 24 sata a iz  bolnice  je izašao kad se broj napadaja spustio na pedesetak na dan. Razlog takvom njegovu sta­nju u bolnici u Grazu nisu otkrili, bio je mala beba pa se magnetskom rezonancijom u toj dobi nije moglo ništa vidjeti.

 

Kad je Matko navršio  1 i pol godinu, potražili su pomoć u Univerzi­tetskoj klinici u Beču. Ni 12 magnetskih rezonancija nije otkrilo uzrok bolesti. Na te­rapiju Matko nije reagirao. Liječnici su mu dali samo 3 godine života; čak i ako poživi dulje, živjet će na aparatima - rekli su tada liječnici roditeljima…

 

Roditelji se nisu  predali. Na sugestiju pedijatrice iz Zagreba otišli su u Olgahospital u Stutt­gart, najpoznatiji radiološ­ki institut u Europi. Sami su platili pretrage, koje su konačno donijele pravu dijagnozu. Uzrok napada­jima je fokalno kortikalna displazija. Hitno su otišli u Vogtareuth, jedan od dva takva operativna centra u Europi, uz Pariz.

Do danas je Matko prošao 4 operacije, nakon svake je mjesec-dva bilo zatišje a onda bi se epileptični napadaji vratili.

 

Nade ima, Matka bi od epileptičnih napadaja mogli osloboditi liječnici u Case Western Reserve Uni­versity Hospital u američkom Clevelendu.

 

Dijagno­stiku i operaciju će "pokrit"  HZZO. No, za to se Matkova mama  Spomenka Špoljarić - da­nas samohrana majka koja uz 6-godišnjeg Matiju ima i 10-godišnju Enu - teško izborila.  U HZZO-u su ih najprije  odbili ali kad je angažirala odvjetnika i napisala žalbu, HZZO je ipak  prihvatio zahtjev za sufinanciranjem liječenja u Americi.

 

Ipak, 7000 eura popratnih troškova - za vizu, putovanje i boravak - Matkova će mama podmirit iz svog džepa. Iz javnozdravstvene kase - Matkova mama Spomenka dobiva mjesečno 4.500 kuna  jer  ima status njegovateljice, dok je  Matko za  rehabilitaciju nakon opera­cije dobivao 6.000 ku­na na mjesec. Ali - Matkova rehabilitacija je bila specifična pa je morao na  privatne vježbe. Naime, u "kućnim njegama" koje imaju ugovor s HZZO-om, nije bilo  fiziote­rapeuta za rehabilitaciju djeteta s takvom dijagnozom.  Mama Spomenka je uspjela  pro­naći fizioterapeutkinja Smiljanu, kojoj je iz vlastitog džepa platiti 5.000 kuna za obuku u Zagrebu.

 

Želimo Matku i njegovoj obitelji da liječnici u Case Western Reserve Uni­versity Hospital u američkom  Clevelendu uspiju!

 

 

*)Međunarodni Dan podrške oboljelima od epilepsije

Akcija Purple Day ("Ljubičasti dan)" obilježava se 26. ožujka svake godine. Ovu akciju 2008. godine pokrenula je Cassidy Megan (9) iz Kanade uz pomoć Nacionalne organizacije za epilepsiju u cilju senzibiliziranja javnosti o oboljelima od epilepsije i smanjvanja  stigme koja prati oboljele. Kako je boja lavande međunarodno prihvaćena kao boja epilepsije, tako se i dan epilepsije nazva "ljubičasti dan“. Prema definiciji, epilepsija je povremeni poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, u pravilu praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu (IZVOR:www.stampar.hr) 

 

*) Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

obilježava se u Hrvatskoj 14. veljače na Dan svetog Valentina koji je prema predaji, izliječio od epilepsije sina jednog uglednog rimskog građanina, te se stoga štuje kao zaštitnik osoba oboljelih od ove bolesti.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.