Europa bez granica za pacijente epSOS (Smart Open Services for European Patients)


www.epsos.eu

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Europa bez granica za pacijente epSOS (Smart Open Services for European Patients)

Europljanima lijekovi na eRecept u Hrvatskoj a  Hrvatima u Europskoj uniji. Turisti, poslovni ljudi, dne­vni migranti, studenti i drugi europski građane koji ostanu  ovog ljeta bez lijekova koje im propisuje njihov liječnik opće prakse, moći će ga na recept dobiti i u Hrvatskoj.  Istu će uslugu dobiti i Hrvati koje nevolja pogodi u inozemstvu.

 

Usluge koje će  izmjenjivati hrvatski  liječnici s kolegama u europskim zemalja obuhvaćale bi Sažetak o pacijentu (Patient Summary), te eRecept (ePrescription), odnosno ePropisivanje lijeka (ePrescribing) pomoću programske aplikacije u ordinaciji liječnika opće prakse i eIzdavanje lijeka (eDispensing) pacijentu na temelju proslijeđenog e-Recepta, uz davanje povratne informacije o izdanom lijeku.

 

Sve će to biti moguće zahvaljujući projektu epSOS (Smart Open Services for European Patients). U taj su projekt  od 2008. godine uključene 23 europske zemlje, a Hrvatska se priključila ove godine. Riječ je o projektu vrijednom 35 miliju­na eura koji sufinancira Eu­ropska komisija.

 

Iz HZZO-a poručuju  da će, zbog već izgrađene  infrastrukture/informatizacije primarne zdravstvene zaštite na nacionalnoj razini - do početka turističke sezone - Hrvatska biti spremna  »pilotirati« prve europske  pacijente putem e-Recepta.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.