Sveti Otac:“Uskrs-izaći iz samih sebe i poći ususret drugima"


Autor/Izvor: SUPRA,www.ika.hr

Objavljeno: 29.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Sveti Otac:“Uskrs-izaći iz samih sebe i poći ususret drugima"

„Veliki je tjedan vrijeme milosti koje nam Gospodin daje da otvori vrata našega srca, našega života, naših župa – kakve li samo štete što su mnoge župe zatvorene! – pokreta, udruga, i da "izađemo" ususret drugima, da budemo drugima bližnji koji će im nositi svjetlo i radost svoje vjere. Izlaziti uvijek! I to s Božjom ljubavlju i nježnošću, u poštivanju i strpljivosti, znajući da mi stavljamo naše ruke, naše noge, naše srce, ali je Bog taj koji ih vodi i daje da svako naše djelo urodi plodom.Svima želim da proživite dobro ove dane odvažno slijedeći Gospodina, noseći u sebi samima zraku njegove ljubavi onima koje susrećemo na svom životnom putu.“ (Iz Kateheze pape Franje na općoj audijenciji  27. 03. 2013.)

 

 

Iz Uskrsne poruke zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića:

** Želja i vapaj pape Franje:“Kako bih želio Crkvu siromašnu i za siromašne“, poziv je svakom kršćaninu na preispitivanje vlastitih stavova. On govori najprije o materijalnome siromaštvu te dodaje: "Ali postoji i drugo siromaštvo! To je duhovno siromaštvo naših dana koje teško pogađa i zemlje smatrane najbogatijima. Moj prethodnik, dragi i časni Benedikt XVI., to naziva 'diktaturom relativizma', koja svakomu daje da bude mjera samomu sebi i dovodi u opasnost suživot među ljudima" (Govor pape Franje članovima diplomatskoga zbora akreditiranoga pri Svetoj Stolici, 22. ožujka 2013.).

Jednako tako nije primjereno dijeliti Crkvu i njezino djelovanje u karitativnome i navjestiteljskome smislu. Premda će mnogi hvaliti Crkvu kada pomaže ljudima u potrebi, tu istu Crkvu će se prozivati kada brani ljudski život, moralne vrijednosti i smisao postojanja, upozoravajući baš na one pojave koje ljude čine nesretnima, otuđenima, pogaženima.

Neka nas ne zbunjuju te proturječnosti, jer naš vjernički poziv je u tome da prema svojim mogućnostima ublažavamo svakovrsnu ljudsku bijedu, ali jednako tako i budimo savjesti, počevši od samih sebe u preispitivanju vlastite vjernosti Bogu. U suprotnome mogli bismo i mi biti dio onih nastojanja koja osiromašuju čovjeka. Kao što znamo iz osobnoga iskustva, kršćanski život nije jednosmjeran, nego traži uzajamnost i višeslojnost.

Ako u svakidašnjem životu odvajamo vjeru od ljubavi ili mislimo da vjera nije potrebna, tada će se najprije slomiti odnos s Bogom, a zatim će rasti sebičnost. Djela koja ne izranjaju iz istinskih vrijednosti, utemeljenih na onome što nadilazi čovjeka, lako postaju puki moralizam…(** iz Uskrsne poruke zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.