16.travnja - Dan otvorenih vrata u KB Dubrava


Autor/Izvor: SUPRA, www.zdravlje.hr

Objavljeno: 15.04.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

16.travnja - Dan otvorenih vrata u KB Dubrava

Bez uputnica HZZO i bez naručivanja na pregled: sutra -16. travnja, od 15 do 19 sati, građani će moći obaviti besplatne specijalističke preglede glave i vrata u sklopu Dana otvorenih vrata kojima je cilj prevencija raka glave i vrata, kao jednog od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu.

U Kliničkoj bolnici Dubrava se već petu godinu za redom održava  javnozdravstvena akcija pod nazivom „Rak glave i vrata – dan otvorenih vrata“. Ujedno je to i dio  svjetske akcije obilježavanja tjedna u kojem se govori o ovoj zloćudnoj bolesti.

U prošlogodišnjoj akciji je u ambulantama KB Dubrava pregledano više od 300 sugrađana u jednom danu ''otvorenih vrata''.

U Hrvatskoj od raka glave i vrata oboli oko 1100 osoba, odnosno tri osobe svakog dana. Procjenjuje se da je u Europi godišnje oko 140.000 novooboljelih od karcinoma glave i vrata, a godišnje umre više od 65.000 osoba.

Rak se razvija u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina starosti,  a 75 posto svih slučajeva pripisuje se konzumiranju alkohola i duhana.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.