*)Svjetski dan glasa: kazališna predstava "Plemena"


Autor/Izvor: SUPRA, www.planet-art.hr,

Objavljeno: 16.04.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Svjetski dan glasa: kazališna predstava "Plemena"

koprodukcija Planet Art i Teatar Exit

 

“Plemena” su nova predstava Planet Arta,  kazališno djelo o ne sa­svim običnoj obitelji u ko­joj je jedno dijete gluho. No, kad je taj sin odlučio "pro­mijeniti pleme", kad se za­ljubio, na površinu su ispli­vali problemi koji postoje svuda oko nas.

“Plemena” nam pružaju sliku današnjeg svijeta govoreći o našoj podijeljenosti ali i potrebi za pripadnosti i o svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počevši od same obitelji nadalje. Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji ova višestruko nagrađivana drama nam pokazuje da o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Štoviše, umjesto da nam ponavlja kako smo svi jednaki, “Plemena” nam nude spoznaju i ukazuju na činjenicu koliko smo različiti. Gdje se ipak nalazi taj prostor u kojem plemena mogu naći suživot - o tome govori ova predstava nastala u koprodukciji  Planet Arta s Teatrom Exit, a koja će imati čak dvije pre­mijere (17. i 19. travnja).

Dvije su premijere zaka­zane zbog nekoliko  alternaci­ja u predstavi. Čak 6 glumaca tumači 3 uloge! Ulogu majke tumače Slavica Knežević, koja i režira "Plemena", i Jasna Palić, a u ulogama kćeri i sina smjenjuju se mladi glumci: Lana Gojak i Vanda Winter te Matija Kačan i Janko Popović Volarić.

Ključnu ulogu gluhog sina Billyja tumači mla­di Slaven Španović, koji je tek završio Akademiju i koji je  već na audiciji oduševio načinom na koji je svladao govor gluhih, a u tome su mu pomogli članovi iz Udruženja gluhih i naglu­hih grada Zagreba.

“Održali smo audiciju i tražili glumce za uloge sina i kćeri. Došlo ih je 97, a mi smo imali samo četiri uloge. To nas je i dovelo do alterna­cija” - kazao je Marko Torjanac, osnivač Planet Arta, producent  predstave i ujedno glumac koji tumači ulogu oca. Marko je  prošle godine bio na stipendiji u SAD-u gdje  je našao ovaj tekst koji ga je oduševio.

Slavica Knežević, koja je režirala predstavu, odradila scenografiju a nastupa i u ulozi majke, pri­znaje da joj je zbog alterna­cija bilo kao da režira tri, a ne jednu predstavu…Ona ističe višeslojnost i višeznačnost teksta koji, među ostalim, govori o onoj vječnoj roditeljskoj dilemi: jesmo li djetetu dali sve što smo mogli.

Plemena" su djelo Nine Raine, engleske redateljice i spisateljice, pranećakinje ruskog pisca Borisa Pasternaka. Spisateljica je 2006. godine za svoju je prvu dramu Rabbit (koju je i režirala) osvojila nagradu Evening Standard Charles Wintour  i Critics' Circle Theatre Award. Njezina druga drama 'Plemena' osvojila je u 2012. nekoliko najvažnijih nagrada za najbolji dramski tekst:

 

Ulaznice za predstavu “Plemena”:

TEATAR EXIT, Ilica 208 (Blagajna: utorak, srijeda, četvrtak, petak, subota: 16.30 – 20.00h)
Nedjeljom i ponedjeljkom blagajna se otvara sat vremena prije početka predstave.
PROFIL MEGASTORE, Bogovićeva 7 (svaki dan osim nedjelje, 9-21h ).
ONLINE: www.port.hr, www.ulaznice.hr

 

*)SVJETSKI DAN GLASA

Svake godine se 16. travnja obilježava “World voice day”, kako bi se podigla svjesnost o važnosti zdravog glasa. Ideja je pokrenuta iz Brazila, preko SAD-a, do ostalih dijelova svijeta. Glas je neizostavan dio ljudskoga bića, služi za komunikaciju, ali i za emocionalno i umjetničko izražavanje. On je rezultat djelovanja duha i tijela, osoba koja ima glas ujedno posjeduje i instrument, a glas i način kojim se njime služi odraz je i osobnosti svakog pojedinca. (Izvor: Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

 

**) PLEME

Pleme je srodna skupina ljudi koja dijeli zajedničku povijest, jezik i teritorij…Postoji: 1) obrana granica prema drugim skupinama izvana; 2) Plemenski zakon koji prisiljava pojedinca da se vlada prema njemu, inače će biti sankcioniran određenim kaznama, pa i progonom iz zajednice. Prema uobičajenom modernom razumijevanju riječ "pleme" označava društvenu podjelu unutar tradicionalnoga društv, odnosno da pleme predstavlja društvenu skupinu koja predstavlja vezu među obiteljima, rodovima i klanovima, te im daje društvene i ideološke temelje međusobne solidarnosti. (Izvor: Wikipedia)

   
   
   
   
   
   

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.