Slučaj Bosnar: osveta, podmetanje ili korupcija?


prof. dr. Alan Bosnar, IZVOR www.genos.hr

Autor/Izvor: SUPRA, Jutarnji list 120413., Slobodna Dalmacija 170911,

Objavljeno: 19.04.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Slučaj Bosnar: osveta, podmetanje ili korupcija?

Zbog sumnje na primanje mita i zlopora­bu položaja, prošlog je tjedna zatvoren prof. dr. Alan Bosnar, pred­stojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci, znan­stvenik, redovi­ti profesor  i pročelnik Katedre za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu te bivši prodekan.

Inače, doktor Bosnar je jedan od najuglednijih hrvatskih specijalista sudske medicine. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada a njegov  je rad u forenzici poznat i na sveuči­lištima u svijetu pa je tako, na primjer, član američke Akademije forenzičkih znanosti.

Sada se tog uglednog člana hrvatske i međunarodne medicinske zajednice  sumnji­či za primanje mita i zlopora­bu položaja. Koruptivna djela koja se Bosnaru stavljaju na teret povezana su, doznaje se, s obdukcijama i mrtvozorstvima koja liječnici sudske   medicine riječkog Zavoda  obavljaju svakodnevno, u slučajevima običnih i  sumnjivih smrti te smrti  po kaznenim djelima.

Prema DORH-u, dosadašnja je istraga utvrdila postojanje osnovane sumnje da je Bosnar od rujna 2007. do travnja 2013. godine u Rijeci u više navrata primio mito u ukupnom iznosu od najmanje 320.000 kuna. Sumnjiči ga se još da je u tom razdoblju počinio više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti predstojnika Zavoda kojima je sebi i drugim osobama pribavio  protupravnu imovinsku korist od najmanje 480.000 kuna.

Istražitelji sumnjaju da je no­vac za mrtvozorstva koja sti­žu na račun Zavoda iz Župa­nije, Bosnar dijelio po svom ključu: 40% Zavodu, a preostalih 60%, koji kao varijabilni dio ulazi u plaće, liječnici ko­ji su obavljali mrtvozorstva morali su navodno dijeliti s njim. Tako trojica njegovih kolega tvrde da je od njih primio iznose od po 118,116 i 110 tisuća kuna - odnosno da su mu redovito mjesečno isplaćivali određeni postotak, na što nije imao pravo.

Za svoju obranu Bosnar je angažirao  odvjetnički ured Damira Primorca iz Splita, brata bivšeg ministra Draga­na Primorca, s kojim je Bosnar dugi niz godina u bliskim odno­sima i s kojim ga povezuje karijera  forenzičara  svjetskog glasa.

„Postupak protiv dr. Bosnara pokrenut je, koliko sam saznao, na inicijativu njegovih kolega tako da mi se za sada čini, barem je to moj dojam, da se u pozadini cijelog slučaja nalazi privatni obračun. Osim njihova iskaza, nema nikakvih materijalnih dokaza o kaznenom djelu“ - izjavio je  Bosnarov odvjetnik (Jutarnji list od  12. travnja).

„Istragu ne mogu komentirati. Ono što mogu reći je da je ovdje prije dvije godine bila državna revizija i da nisu pronađene nepravilnosti. Također, ovime nije oštećen proračun Medicinskog fakulteta, kao i niti jedan student“ -  kazao je Alan Šustić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci koji je sukladno odredbama Statuta te ustanove, pokrenuo postupak o privremenom razrješenju prof. Bosnara s dužnosti pročelnika Zavoda za sudsku medicinu (Jutarnji list od  12. travnja).

Ako istraga, odnosno  sudski postupak pokažu da se ne radi o korupciji,  mogući motiv za eventualna podmetanja prof. Bosnaru mogla bi biti inicijativa koju je on pokrenuo prije godinu i pol…U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji od 17. rujna 2011. otvoreno govori o tome da hrvatska država nije izgradila sustav  kojim bi zaštitila vulnerabilne osobe od eventualnih kriminalnih namjera skrbnika („Prirodne smrti bogatih staraca treba provjeriti analizom krvi“) te  poziva vlasti da uvedu novu pretragu:

 

„Postoje mogućnosti prikrivanja nasilnih smrti, kod primjerice posebno vulnerabilne populacije, a to je starija životna dob. Na to sam također upozoravao naše lokalne strukture... Upozorio sam da bi kod svake prirodne smrti u kući osobe starije životne dobi, koja je zbog svoje bolesti i starosti ovisna o tuđoj njezi, trebalo uzeti krv za toksikološki pregled čime bi se sa sigurnošću moglo odbaciti eventualno predoziranje kemijskim tvarima (Napomena: prof. Bosnar ovdje  govori o planiranom davanju prevelike količine lijekova starcima i namjernom guranju u smrt u cilju što bržeg preuzimanja nekretnina od strane skrbnika).

S obzirom na to da je naše društvo takvo u kojem prevladavaju osobe starije životne dobi, bilo bi više nego poželjno takvu pretragu uvesti kao rutinsku, jer bi svi oni koji skrbe nad starim i nemoćnim osobama bili svjesni mogućnosti kontrole njihove skrbi. To nipošto ne bi umanjilo zasluge većine poštenih ljudi, koji to čine iz ljubavi prema čovjeku o kojem skrbe, ali bi detektiralo one koji skrbe isključivo iz ljubavi prema njihovim nekretninama koje bi u pravilu trebali naslijediti nakon njihove smrti…“ ( Slobodna Dalmacija od 17. rujna 2011.)

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.