*)Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata malo poznato građanima


Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list 160213

Objavljeno: 18.04.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata malo poznato građanima

*) 18.travnja obilježava se Europski dan prava pacijenata

 

Kome se žaliti kad nismo zadovoljni liječnicima i medicinskim osobljem? Pri Uredu za zdravstvo Grada Zagreba djeluje peteročlano Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata s Damirom Jukicom na čelu. No, mnogi Zagrepčani i ne znaju da Povjerenstvo postoji  i da im se mogu obratiti kad su nezadovoljni pružanjem zdravstvenih usluga. S druge strane, prisutan je i strah da zbog prigovaranja  ne dođu na "crnu listu“… pacijenti se ustručavaju i boje da će se njihovi  prigovori negativno odraziti na bu­dući tretman medicinskog osoblja prema njima. No, upravo zbog bojazni Po­vjerenstvo sve podatke pa­cijenata drži u tajnosti, ali očitovanje traže od svake prozvane institucije.

Kad smo bolesni ili ozlijeđeni, bespomoćni smo i ranjivi pa se bespogovorno predajemo liječnicima i medicinskom osoblju koje pruža spas. Međutim, zdravstvo je sustav čija učinkovitost i funkcioniranje ne ovise samo o kompetencijama i znanjima medicinskog osoblja, već i o  glasu korisnika zdravstvenih usluga da slobodno kažu čime nisu zadovoljni,  što  ne valja. Ako korisnici zdravstvenih usluga šute, zapravo radi na štetu sebe i ostalih, jer pokazuju da je zdravstveni sustav iznad pojedinca i njegova prava da dobije kvalitetn(ij)u zdravstvenu uslugu.

Zagrebačko Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata je u  cijeloj prošloj 2012. godini dobilo samo 32 primjedbe pacijenata na rad svih zdravstvenih djelatnika u Zagrebu a struktura pritužbi izgleda ovako:

 • 1 pritužba odnosi se  na kršenje Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima na području Grada Zagreba.
 • 1 pritužba odnosi se na (ne)mogućnost ostvarivanja prava na povjerljivost podataka iz medicinske dokumentacije u sudskom sporu
 • 1 pritužba odnosi se na tretman rodilja i novorođenčadi u rodilištima       
 • 2 se odnose na to što je liječnik uskratio medicinsku dokumentaciju
 • 2 pritužbe odnose se na mogućnost bolničkog smještaja roditelja uz dijete
 • 2 pritužbe odnose se na nepriznavanje radne nesposobnosti kao posljedice ozljede na radu
 • 17 pritužbi odnosi se na rad i/ili na ponašanje (odnos) liječnika prema pacijentima
 • 6 pritužbi odnosi se na rad HZZO-a

 Struktura  pritužbi (6) koje se  odnosi se na rad HZZO-a je:

 • isplata naknada za bolovanje dulje od 42 dana
 • uvid u medicinsku dokumentaciju
 • naplata usluga biokemijskih laboratorija izvan pacijentova stalnog mjesta boravišta
 • rad kontrolora HZZO-a
 • odobrenje bolovanja jednom roditelju dok je drugi roditelj na dugotrajnom bolovanju zbog skrbi o djetetu s posebnim potrebama
 • priznavanje troška nabave baterija za invalidska kolica

 

Iz malog broja primlje­nih pritužbi ne smije se  izvesti zaključak da su Zagrepčani zadovoljni uslugama i da zato nemaju većih primjedbi na zdravstvo - iako doista  imaju najbolju uslugu u Hrvatskoj. Zagrepčani svojim doktorima najčešće zamjeraju neljubaznost i dugo čekanje u or­dinaciji ili dugo čekanje na listi za pregled ili terapi­ju. Od 32 prijave, njih 17 se odnosi izravno na rad liječnika. Šest osoba požalilo se na rad Zavoda za zdravstveno osiguranje, a primljene su i dvije pritužbe zbog nemogućnosti smještaja roditelja uz malo dijete u bolnicu te jedna žalba zbog lošeg odno­sa prema mami i bebi u ro­dilištu.


Zagrebačko Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata djeluje u sastavu:
Predsjednik: mr.sc.Damir Jukica 
Dopredsjednica: mr. sc. Nada Bjelčić 
Članica:  Jadranka Klekar
Članica:  Ivana Smolić Groznik
Član:  Juroslav Dragun

Pacijenti koji drže da su im ugrožena ili prekršena prava iz ovog Zakona, mogu se svojim pisanim pritužbama i predstavkama Povjerenstvu obratiti na njegovu službenu adresu:
Grad Zagreb,   Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, 10000 Zagreb, Đorđićeva 26/I

 
*) POVJERENSTVO ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA
Zakonom o zaštiti prava pacijenata („Narodne novine“, broj: 169/04) određeno je da se u cilju ostvarivanja i promicanja prava pacijenata u svim jedinicama područne (regionalne) samouprave osnuju povjerenstva za zaštitu prava pacijenata koja djeluju pri upravnim tijelima jedinica područne (regionalne) samouprave nadležnim za poslove zdravstva

*) EUROPSKI DAN PRAVA PACIJENATA
18. travnja se obilježava Europski dan prava pacijenata. Ovu inicijativu  je 2007. godine pokrenula međunarodna udruga sa sjedištem u Italiji, Active Citizenship Network (“Mreža aktivnih građana”)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.