I sunčane naočale s placa zado- voljavaju zdravstvene kriterije!


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji 190413

Objavljeno: 30.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

I sunčane naočale s placa zado- voljavaju zdravstvene kriterije!

U Zavodu za atomska i laserska istraživanja IRB-a, testirali su nekoliko modela sunčanih naočala. Za očuvanje zdravih očiju - dobra UV zaštitu i dobro zatamnjenje

 

Koje zdravstvene kriterije moraju zadovoljiti sunčane naočale? To su  dobra UV zaštita i dobro zatamnjenje. Dobru UV zaštitu imaju sunčane  nao­čale  s oznakom UV 400 - što znači da naočale ne pro­puštaju UV zračenje i ljubi­často svjetlo valne duljine ispod 400 nanometara.

UV zrake čovjek ne vidi i zato su opasne. Kao što na suncu koža iz­gori od UV zračenja, tako se mogu oštetiti i dijelove  oka ako smo izloženi suncu bez naočala. Puno je opasnije imati loše naočale nego ih uopće nemati. Kad smo bez sunčanih naočala, oko se štiti zatvaranjem zjenica, škiljenjem, okreta­njem glave jer  čovjek ima prirodan refleks zaštite od sunca. Međutim,  kada imamo loše sunčane naočale, oku „popušta pažnja“, ono se otvara i propušta opasne  UV zrake.

Proljetos je ekipa Večernjeg lista u suradnji sa Zavodom za atomska i laserska istraživanja na Institu­tu Ruđer Bošković testirala nekoliko modela sunčanih naočala. Jeftini modeli su nabavljeni na placu a skupi u elitnim optičarskim salonima.

Test je proveo dr. Martin Lončarić, a rezulati su za potrošače iznenađujući. Sa zdravstvenog aspekta nema razlike između naočala kupljenih na placu za 50-tak kuna i onih 30 puta skupljih, brendiranih, nabavljenih u renomiranoj optičarskoj radnji.

„Mjerili smo kvalitetu za­štite od UV zračenja i mogu reći da sve naočale zadovo­ljavaju najviše standarde. To znači da naočale ne pro­puštaju UV zračenje i ljubi­často svjetlo valne duljine ispod 400 nanometara“ - ka­zao je dr. Lončarić i dodao da je mjerio i kategoriju, odnosno stupanj zatamnjenja te da su sve dobile dobru ocjenu.

Zaključak bi bio: nema nikakvog zdravstvenog razloga da se kupuju skupe sunčane naočale od 1000 ili više kuna. Kada kupujemo skupe  naočale, kupujemo  statusni simbol a ne bolju zaštitu za oči. Potrebu je na­metnula industrija, koja je i dizajnirala različite vrste naočala za različite socijal­ne grupe.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.