*)Dan pasa vodiča: psi pomagači, terapijski i rehabilitacijski psi


rehabilitacijski pas Tia IZVOR:www.psivodici.hr

Autor/Izvor: SUPRA,www.psivodici.hr

Objavljeno: 26.04.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Dan pasa vodiča: psi pomagači, terapijski i rehabilitacijski psi

S pedesetak komandi od kojih su među najvažni­jima "traži bus", "traži zebru" ili "traži vrata", psi vodiči svoje slijepe vlasnike vode sigurno kroz svakodnevni život. Upravo zbog uloge tih pasa koji se školuju oko dvije godine, International Guide Dog Federation (IGDF) - svjetska strukovna asocijacija koja propisuje standarde i kriterije školovanja i rada pasa vodiča slijepih s korisnicima – proglasila je  27. travnja  Danom  pasa vodiča. U Hrvatskoj je u 2012. godini bilo više od 110 školovanih pasa vodiča.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet kao članica IGDF obilježit će prigodno Međunarodni dan pasa vodiča u subotu 27. travnja 2013.  na Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati, a u tjednu koji slijedi,  intenzivnije će biti uključena u edukativno-promotivne aktivnosti u školama, vrtićima  radi  podizanja svijesti  o pravima korisnika pasa vodiča na pristupačnost svim javnim prostorima i sredstvima prijevoza.

S mrežnih stranica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet – prenosimo najčešća pitanja o psima pomagačima i odgovore.

Koja vrsta psa je najbolja za školovanje pasa pomagača?
Vodeći se iskustvima iz svijeta gdje su primjerice psi vodiči u primjeni više od pola stoljeća, i u Hrvatskoj najčešće koristimo labrador retrivere, a u posljednje vrijeme i križance labrador retrivera i zlatnih retrivera. No, za pse vodiče mogu se koristiti i druge pasmine kao npr. njemački ovčari, jer ima osoba koje preferiraju tu pasminu ili labradoodle za slijepe osobe koje su alergične na pseću dlaku.

Da li mogu pokloniti svog psa za školovanje pasa pomagača?
Ne, to nije moguće. Jer se odabir štenadi provodi na temelju procjene njihovih genetskih karakteristika, važnih bilo za psa vodiča, rehabilitacijskog ili terapijskog psa.

Što rade terapijski psi?
Terapijske pse dodjeljujemo u obitelji djece s teškoćama u razvoju s ciljem unapređenja njihovih razvojnih procesa, kao motivacijski faktor za često puta dugotrajne i ne uvijek lagane vježbe, razvoj komunikacije, igre i brige o drugome.

Što rade rehabilitacijski psi?
Rehabilitacijski psi kao pomagači osobama u invalidskim kolicima imaju nezamjenjivu ulogu u podizanju kvalitete njihovog života. Njihova se pomoć bazira na donošenju i podizanju predmeta, otvaranju vrata, pomažu kod transfera iz kreveta u kolica, pale i gase svjetlo itd.  Doprinose neovisnosti osoba u invalidskim kolicima od drugih u obitelji.

Koji su uvjeti da se dobije psa vodiča?
Svaka slijepa osoba, koja je ovladala osnovama orijentacije u prostoru ima pravo dobiti psa vodiča. Važno je da prihvaća suživot sa psom u kući, da je spremna proći obuku za korištenje psa vodiča i ponašati se prema uputama instruktora.  Uzajamnost prijateljstva i pažnje, temelj je za uspješno stvaranje dobrog međusobnog odnosa, kojem je temelj uzajamna odanost i ljubav.

Kako pas zna smjer kretanja?
Pas vodič umjesto slijepe osobe gleda, ali ne misli. Tijekom školovanja naučio je 50-ak naredbi koje predstavljaju upute za smjer kretanja, zaobilaženje prepreka, pronalaženje primjerice zebre, stepenica . . . Dakle, smjer kretanja određuje korisnik.
 
Što se događa jednoga dana kada pas prestane raditi?
To je jedno od najtežih pitanja s kojima se suočava svaki korisnik psa vodiča. Ako se to ne dogodi iznenadno, onda se slijepe osobe pripremaju za umirovljenje svog vodiča u dobi otprilike 9 do 10 godina starosti. Tada se psa vodiča umirovljuje. Mogućnost je da ostane u širem krugu obitelji korisnika, ili Udruga pronalazi odgovarajući smještaj za psa. Udruga brine o psu dok god je živ.

Zašto pas vodič može ući u tramvaj i autobus a moj pas ljubimac ne može?
Živimo u društvu koje još uvijek nema takvu civilizacijsku razinu da je opće prihvaćeno da za ponašanje psa odgovara njegov vlasnik. Kada dosegnemo tu razinu, onda će i kućni ljubimci moći u sredstva prijevoza i u druge javne objekte.
Kad je riječ o psima vodičima, rehabilitacijskim/terapijskim psima oni mogu ulaziti u sva sredstva prijevoza i u sve javne objekte, i to prema Zakonu o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98.).
Zaključno, ti su psi na svim tim mjestima zbog potrebe njihovih korisnika, a ne zbog njihove želje da baš budu na tom mjestu.


 

 


 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.