Od 1. srpnja Neven Mimica prvi europski Povjerenik iz Hrvatske


Neven Mimica

Autor/Izvor: SUPRA, www.delhrv.ec.europa.eu

Objavljeno: 29.04.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Od 1. srpnja Neven Mimica prvi europski Povjerenik iz Hrvatske

„Neven Mimica je moj kan­didat za europskog povje­renika za zaštitu potrošača“- objavio je 25. travnja predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

 

Neven Mimica će kao prvi povjerenik u Eu­ropskoj komisiji  iz Hrvatske, „podijeliti“ posao sa  sadašnjim povjerenikom za zdravlje i zaštitu potrošača, Maltežaninom Tonijem  Borgom. „Vrlo mi je drago što mogu najaviti kandidata za po­vjerenika iz Hrvatske, naše 28. države članice. Neven Mimica je iskusan i pre­dan Europljanin koji može znatno doprinijeti radu Eu­ropske komisije, osobito u važnom području zaštite potrošača“- objavio je 25. travnja predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Formalni postupak Mimičinog imenovanja još nije okončan, mora pro­ći saslušanje i glasovanje u Europskom parlamentu koje bi se trebalo održati u svibnju.

Iako će Mimica u povijesnom prvom mandatu europskog  povjerenika iz Hrvatske biti tek oko godinu dana - naime, sadašnjoj postavi Europske komisiji mandat istječe u jesen 2014. godine - dodjeljivanje tog izuzetno važnog i osjetljivog re­sora  značajno je  za Hrvatsku. Ovo nije prvi put da nova država članica dobiva resor zašti­te potrošača: nakon ulaska Bugarske u EU 2007. tu je dužnost uspješno obnašala Meglena Kuneva.

Među mnogobrojnim aktualnim inicijativama kojima EU nastoji zaštititi potrošače i koje će uskoro preuzeti Neven  Mimica, ističe se postupak Europske komisi­je protiv Googlea te uvođenje no­ve uredbe o duhanskim pro­izvodima, koja će od 2016. obvezati sve proizvođače cigareta da označavaju ku­tije velikim fotografijama štetnih posljedica pušenja.

Podsjetimo, sadašnji povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg na tu je dužnost došao krajem 2012.godine, nakon što je njegov prethodnik John Dalli bio prisiljen podnijeti ostavku zbog optužbi OLAF-a, europskog antikorupcijskog ureda, za navodne veze s duhanskom industrijom. „Duhanska afera“ se još nije stišala jer je europarlamentarka I. Grassle prije nekoliko dana od Barrosa tražila smjenu šefa OLAF-a zbog, među ostalim, propusta u istrazi protiv Dallija.

Neven Mimica trenutno obavlja dužnost dopredsjednika Vlade Republike Hrvatske za vanjske poslove i europske integracije. Ima veliko iskustvo kao ministar i diplomatski savjetnik,  a visokim europskim dužnosnicima je dobro poznata njegova predanost europskim integracijama. Mimica se   Europskom Unijom bavio godinama, od  pregovora Hrvatske  o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, zatim kao šef parlamentarnog Odbora za praćenje pregovora o članstvu u EU te  sada kao potpredsjednik aktualne Vlade zadužen za vanjske poslove i europske integracije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.