*)Rak dojke _ Vida Borš, blogerica koja je humorom napala tumor


Autor/Izvor: Večernji list 300413, 270413

Objavljeno: 7.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Rak dojke _ Vida Borš, blogerica koja je humorom napala tumor

„Humor, a ne tumor“ je zbirka za­pisa s dva bloga, skup intimističkih priča Vide Borš

 

U su­očavanju s teškom bolešću i s okolinom koja se u svim tim ciklusima liječenja više nikako ne može snaći, sve više bolesnika počinje pisati dnevničke zapise, poeziju i scenarije ili osnivati udruge kako bi pronašli istomišlje­nike i pobjegli od opasnih loših misli.

 I knjiga "Humor, a ne tumor" dio je te bole­sničke dirljive akcije samospašavanja u kojoj ljudi, iako needucirani za to, sami sebi postaju psiholozi i stručni savjetnici. Zapisi Vide Borš pršte od želje za životom i svjedoče o krhkome ljud­skome biću čije je jedino, na žalost ne i svemoćno, oružje protiv tragične sudbine bilo zarazna mladenačka duho­vitost.

„Ovo je najpotresnija i naj­vrednija knjiga na kojoj sam radio!“ – riječi su  Algoritmovog urednika Krune Lokotara na promociji knjigu "Humor, a ne tumor",  objavljene na dvogodišnjicu smrti njene autorice, optimistične djevojke, arhitektice, bubnjarice iz prvog hrvatskog ženskog punk banda i ple­sne pedagoginje. Vida Borš rođena je u lipnju 1980. godine, a umrla je od raka dojke 28. travnja 2011. godine.

O bolesti je otvore­no pisala na blogovima "Lutka iz izloga" i "Humor, a ne tumor" koji su ekspre­sno stekli brojne štovatelje. Vidin je stil blogerski, priče su joj intimističke, opažanja potresna, ali ležerna i humo­ristična te prepuna nade i borbenosti. Bodreći sebe, Vida je bodrila i druge, ak­tivirajući se, među ostalim, i u udruzi "Sve za nju", čija je prva predsjednica Vesna Andrijević Matovac isto pisala kolumne "Glas pacijenta" ukoričene u knjizi "Žena s ružičastom vrpcom".

„Vidina knjiga je  velika pou­ka svima onima koji kukaju kad pada kiša ili pak kad ne pada ta ista kiša, a nisu, recimo, poljoprivrednici koji time prehranjuju obitelj. Zdrav odnos prema životu, spremnost na borbu, na sva moguća iskušenja koja donosi liječenje od tumora, bliskost i ljubav za ljude također su velika pouka za sve one malodušne, ali i gorde i bahate, no bojim se da oni nisu te pouke vrijedni niti su za nju spremni. Treba li reći da sav prihod od ove knjige ide u huma­nitarne svrhe, trebam li reći i da nije samo tragedija i bolest u prvom planu, nego da su to i dobri, vibrantni teksto­vi, naravno, puni humora? „(Ivica Prtenjača, Večernji list/Obzor od 27. travnja)

 

*)Nacionalni dan borbe protiv raka dojke  obilježava se 7 listopada po odluci Sabora RH iz 2007. godine. Mjesec listopad i ružičasta vrpca kao simbol posvećeni su borbi protiv raka dojke i podizanju svijesti o bolesti na međunarodnom nivou.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.