*)Dan slobode medija i dijagnostika „bolesti društva“


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list/Obzor 270413

Objavljeno: 2.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Dan slobode medija i dijagnostika „bolesti društva“

Knjiga Vedrana Rudan "U zemlji krvi i idiota"

 

Mnogi će se složiti s tvrdnjom da je danas najveća  prepreka slobodi medija upravo pisanje  za "senzacionalističko društvo".  Specifično kad je riječ o djeci i bolesnima, neprofesionalan novinar baš kao i liječnik  može  učiniti pakao u nečijem životu.

Spomenimo se samo priče s tužnim krajem o maloj Nori Šitum. Uoči njenog dolaska na liječenje u SAD-e, hrvatski su mediji digli  toliku prašinu da su iz američke bolnice morali izdati očajničko priopćenje: „Prioritet nam je liječenje, ne medijska pompa i natjecanje novinara tko će prvi dobiti izjavu ili priču“.  Šokirana glasnogovornica bolnice u Philadelphiji čak je  tražila  da hrvatski mediji više ne objavljuje njeno ime, jer ionako već  "prima hrpu mailova na svoje ime i ne može svima odgovoriti jer su neki nekulturni i napisani prostačkim rječnikom". Rekla je i da su bolnica i liječnici izloženi velikom pritisku, te je zamolili hrvatsku javnost i novinare da budu razumni i strpljivi.

"Iznenađeni smo nerazumijevanjem hrvatskih novinara i dijela javnosti koji nas uporno pitaju pitanja na koja nemamo odgovor jer djevojčica Nora Šitum nije naša pacijentica. Ona to tek mora postati i po američkim zakonima i pravilima bolnice ne možemo komentirati dijagnozu, terapiju i zdravstveno stanje potencijalne pacijentice koju naši liječnici još nisu ni vidjeli…Za nas je prioritet liječenje djece, a ne medijska pompa i natjecanje novinara tko će prvi dobiti izjavu ili priču. Na prvom nam je mjestu privatnost malih pacijenata i njihovih obitelji.“- kazala je glasnogovornica bolnice a prenio Večernji list od 8. veljače..


Su­tra je Dan slobode medija, ustanovljen da bi svake godine podsjetio na važnost  slobode medijskog izražavanja za budućnost društva te na činjenicu da profesionalni medijski djelatnici  rade u interesu zajednice, specifično oni angažirani medijski djelatnici koje odlikuje sposobnost postavljanja dijagnoza za "bolesti društva". U nastavku donosimo tekst B. Radović, objavljen u Večernjem listu/Obzor od 27.travnja:

„Ništa novo nećemo reći konstatacijom da Vedrana Rudan piše bez dlake na kompjutoru. No, čitajući njezine novoukoričene kolumne iz Nacionala i s njezina bloga u oči upada jedna poražavajuća činjenica: kao i uvijek, ta autorica uhvati se neke od tabu tema, i to one s popisa svjetskih, a ne samo hrvatskih tabua….Tu je i jedan nadasve potresan tekst o smrti djeteta. Rudanica se pita progovara li u čovjeku suočenom s najvećom ljudskom tragedijom (mi jednostavno nismo stvoreni da bismo pokapali vlastitu djecu) zapravo obična sebičnost?

Ona se usuđuje javno postaviti pitanje: mučimo li na smrt bolesnu djecu zadnjom ili nepotrebnom kemoterapijom, a sve to samo da bi nama koji ostajemo bilo lakše?

Odgovori, naravno, nisu jednostavni ni jednoznačni, no najgore od svega je status koji je autorica morala postići da bi takva pitanja mogla - i smjela - javno izreći. Za to u ovoj zemlji morate biti ridikul! Morate u TV emisijama gostovati odjeveni u vjenčanicu s maskom teško pretučene žene na licu!

I tu se opet suočavamo s drugim, nimalo manjim problemom. Takvu autoricu svi će, naravno, zapaziti. Svi će o njoj govoriti, samo će je neki i pročitati. No, hoće li njezine riječi ikada biti ozbiljne analize problema s kojima se svakodnevno susrećemo ili će se na njih odmahnuti rukom kao na novi cirkus?

Stoga zaboravite sve što ste ikada vidjeli od Vedrane Rudan. Uzmite ovu knjigu i pokušajte je čitati bez predrasuda i unaprijed stvorenih zaključaka. Tada ćete joj morati priznati autentičnost, ali i rijetko viđenu sposobnost postavljanja dijagnoza za bolesni svijet u kojem živimo. (B. Radović, Večernji list/Obzor od 27. travnja)

 

 

*)Dan slobode medija obilježava se 3. svibnja a  ustanovljen je da bi svake godine podsjetio na važnost slobode izražavanja za budućnost društva. Danas je možda najveća  prepreka slobodi medija upravo pisanje  za "senzacionalističko društvo".

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.