*)Tjedan gluhih: Kakve veze ima gluhoća uha - ako um čuje (V. Hugo)


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 120413,030513

Objavljeno: 23.09.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Tjedan gluhih: Kakve veze ima gluhoća uha - ako um čuje (V. Hugo)

Mlade gluhe osobe svakodnevno se u školi, na fakultetu ili u potrazi za poslom susreću s  manjkom razumijevanja. „Kakve veze ima gluhoća uha - ako um čuje“ napisao je davno Victor Hugo a ta rečenica bi trebala biti slogan Tjedna gluhih osoba koji danas počinje.

U nastavku donosimo priče mladih žena oštećena sluha te primjer organizirane  podrške u poboljšanju standarda obrazovanja, življenja, ali i otkrivanja osobnih potencijala gluhih osoba.

Milena Rašković (30) obožava kuhati. U tom se smjeru i obrazovala. No već godi­nama ne može naći posao. Mjestu glavne kuharice odavno se prestala nadati jer poslodavci, kaže, nema­ju razumijevanja za gluhe osobe. Kratko je radila u jednom restoranu. Dali su joj da pe­re posuđe od 10 ujutro do 22 navečer. Na kraju je uopće nisu isplatili….

I studentice Asja Barić i Ines Porupski (23) susreću se s nedostatkom razumijevanja okoline. Asji je teško  pratiti profesore na preda­vanjima pa ih često mora moliti da sporije govore a buduća biologinja Ines nailazi povremeno na situacije u kojima se teško  snalaziti sama bez prevoditelja.

Sve tri djevojke su članica  Kluba mladih Fe­niks u sklopu Saveza gluhih i nagluhih grada Za­greba, u Ulici kneza Mislava 7.  U sklopu Kluba, pokrenut je  projekt osnivanja infocen­tra koji bi mladima oštećenog sluha trebao pomoći savjetima i infor­macijama kako prevladati svakodnevne teškoće  u obrazovanju i zapošljavanju, socijalnu izolaciju, emocionalne i psi­hološke problemi i druge poteškoća s koji­ma se gluhe osobe susreću.

 

Ivoni Mlakar je petnaest  godina i upisala je Gimnaziju LucijanaVranjanina. Gluha je od rođenja. Najviše joj smeta, kaže, što nikad nije u tijeku događanja i sve joj trebaju naknadno prepriča­vati. U razredu  netko ispriča šalu i svi se osim Ivone  grohotom smiju….Najveća joj je pomoć i podrška tijekom školovanja bila njezina sestra blizanka. No, u proljeće je  Ivona dobila profesionalnu pomoćnicu- daktilografkinju Jelenu.

Daktilografske usluge omogućila joj je udruga za zaštitu prava (na) gluhih osoba Videatur.- Budući da je to kod nas nešto sasvim novo, ne po­stoji kriterij za financira­nje iz državnog proračuna a  udruga nema dovoljno sredstava…. - objasnila je 29-godišnja volonterka udruge Iva Hiršl te istaknula kako je nedavno bila u Češkoj gdje ta usluga postoji već osam godina.

Iva  je na poslijediplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu. I sama je nagluha i susrela se s brojnim preprekama  tije­kom studiranja.  - Rijetke su gluhe i nagluhe osobe koje su dobri čitači s usana. Na predavanjima je problem ako se profe­sori šetaju po dvorani ako su okrenuti prema ploči ili istodobno govore i izvode eksperiment - kazala je Iva.

Udruga za kreativni razvoj i zaštitu prava (na)gluhih osoba „Videatur“,  od 2006. godine djeluje na poboljšanju standarda obrazovanja, življenja, ali i otkrivanja osobnih potencijala osoba oštećenog sluha. Dva su njihova projekta privukla pažnju javnosti: SMS SOS telefon  i Daktilografska pomoć učenicima i studentima za kvalitetnije praćenje nastave.

SMS SOS telefon funkcionira na način da gluha osoba - koja nema u svom okruženju koga zamoliti da telefonira umjesto nje - pošalje SMS poruku na temelju koje u SOS telefonskoj centrali pomažu svojim glasom pa primjerice, naručuju pizzu, dogovaraju termin kod liječnika ili  pozivaju taksi.

Daktilografska pomoć (na)gluhim učenicima i studentima za kvalitetnije praćenje nastave –udruga Videatur je uočila primjer dobre prakse  koji se u Češkoj provodi već 8 godina i isti implementirala u Hrvatskoj. No, usluge daktilografa koštaju 3.000 kuna mjesečno za 1 učenika pa  su za financiranja te pomoći pokrenuli  akciju prodaje kalendara "I ja želim znati". (Priče o mladim gluhim osobama preuzete su iz Večernjeg lista od 12. travnja i 5. svibnja).

*)Međunarodni  tjedan  gluhih osoba  obilježava se na inicijativu  Svjetske federacije (The World Federatio of the Deaf ) posljednjeg  punog  tjedna u mjesecu rujnu (23.-29.09.2013.).   Dan gluhih osoba  obilježava se posljednje nedjelje tog tjedna. Hrvatski savez gluhih i nagluhih koji je osnovan još 1921. godine u Zagrebu, ima 5.000 članova.

 

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.