*)Dan očeva: Zašto očevima u Rijeci naplaćuju nazočnost porođaju?


IZVOR: www.stampar.hr

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 030513

Objavljeno: 14.06.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Dan očeva: Zašto očevima u Rijeci naplaćuju nazočnost porođaju?

Želite vidjeti rođenje djeteta? Nema problema, platite 375 kuna. Ako vam se to ne sviđa, odabrite drugo rodilište, poručuju iz KBC-a Rijeka.

 

Želi li tata nazočiti  rođenju svog djeteta i emocionalnom potporom osnaživati  svoju partnericu dok  rađa, riječko  će ga ro­dilište „oderati“ za 375 kuna. U KBC Rijeka to nazivaju dodatnom, odnosno nemedicinskom  uslugom,  za koju ne mogu povući novac iz HZZO-a pa zato još od 2005. godine - uz dozvolu ondašnjeg Ministarstva zdravstva – izvlače novac od mladih roditelja.

Visinu te „usluge“  je  odre­dilo Upravno vijeće KBC-a, očigledno odokativno - protuvijednost 50 eura u kunama... Ali, o kakvoj se to usluzi radi?  Nejasno je što to  bolnica pruža djetetovu ocu,  što to nudi za 375 kuna? Da li je to naknada za bolnički prostor koji zauzima tijelo budućeg tata?  Hoće li onda, vodeći se tom logikom, bolnica početi naplaćivati i posjete svim bolesnicima koji leže na odjelima?

No, nije  rodilište riječkog KBC-a  jedino! I ostale javne bolnice naplaćuju -  doduše na prikriveni način - nazočnosti očeva porođaju. Rodilišta na ovaj ili onaj način uvjetuje prisutnost očeva porodu a najčešće se radi o obveznom prethodnom  trudničkom tečaju čija je cijena između 300 i 400 ku­na.

Problemu naplate treba dodati i problem tajminga. Naime, očeve pripuštaju   porodu tek  u trenutku kada žena već počinje rađati. No, istraživanja su pokazala da se kod žena čiji se porod odulji mogu javiti najdublji strahovi i poremetiti trudove. U tim je trenucima važno da rodilja ne bude sama, a bliska osoba može učiniti čuda. U većini europskih zemalja uobičajena je prisutnost dviju bliskih osoba pri porodu uz  emocionalnu potpora  puno prije samog porođaja, dok traju trudovi.

Za ilustraciju različitog pristup bolničkog menadžmenta kad je u pitanju nazočnost očeva porođaju, prenosimo dio napisa iz Večernjeg lista od 3. svibnja:

 

„Ivan Pavelić, ravnatelj KBC-a Rijeka, pronašao je zanimljiv način da financijski pomogne bolnički budžet. Očevima koji u Rijeci žele prisustvovati porođaju ovu "nemedicinsku uslugu" bolnica naplaćuje 375 kuna iako to nije u skladu sa zakonom...Onima kojima se to ne sviđa, uvijek mogu odabrati neko drugo rodilište, poručuju iz KBC-a Rijeka.

U KBC-u "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, kažu da im ni­kada nije palo na pamet da naplaćuju tu uslugu. - Mi na porođaj puštamo očeve, ali i drugu osobu za koju rodilja smatra da joj može pružiti potporu - rekao je prof. dr. Krunoslav Kuna, šef rodili­šta."

*) Na Dan očeva slavi se očinstvo i utjecaj očeva u društvu. U različitim zemljama svijeta obilježava se drugog datuma. No najčešće treće nedjelje u lipnju ili na Josipovo, 19.ožujka.

19.ožujka 2013.- tradicija da se 19. ožujka slavi Dan očeva povezana je s blagdanom sv. Josipa.

16. lipnja  2013.-tradicija da se treće nedjelju u lipnju slavi  Dan očeva potječe iz 1909. godine. Tada  je Amerikanka  Sonora Smart Dodd iz SAD-a,  kojoj je majka umrla dok je još bila mala, pa se o njoj i njenoj braći brinuo samo otac, predložila da se  u mjesecu lipnju u kojem je rođen njen tata, obilježava Dan očeva.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.