*)Dan primalja: partner, majka ili doula uz rodilju u rađaoni?


Autor/Izvor: SUPRA, www.roda.hr

Objavljeno: 5.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*)Dan primalja: partner, majka ili doula uz rodilju u rađaoni?

Pozitivan utjecaja prisustva doula, žena – laika na razne aspekte poroda i dojenja, kao i maternalnog i novorođenačkog zravlja, a ponajviše na smanjenje stope carskog reza

 

 

Ako ste pročitali roman  Biosupruga,  spominjanje doule izmamit će Vam osmijeh na lice zbog fine ironije s kojom je  književnik Michal Viewegh pisao o „svojoj“ douli i njenom  pristupu životu na alternativan način u svim njegovim sferama. No, šalu na stranu. Premještanjem poroda iz kuće u bolnicu te  razvojem medicine i tehnologije pogled na skrb u trudnoći, porodu i babinju se izmijenio ali potreba žene koja rađa je ostale ista - da je uz nju dok rađa prisutna bliska  osoba uz koju se osjećaju sigurno i zbrinuto. Nekad su to bile majka rodilje ili rođakinja. No danas su mnoge majke i kćeri  jako udaljene, zemljopisno i/ili psihološki. Slično je i sa primaljama. One su postale tehničari, jer u suvremenim rodilištima imaju tako organiziran posao da skrbe istovremeno o više žena koje rađaju i nemoguće je da budu kontinuirano samo uz jednu. K tome rade u smjenama. Iz tog razloga je nemoguće da primalja daje rodilji emocionalna podrška, da bude konstantno uz nju i da joj  pruža sigurnost i zaštitu. Niti svi budući očevi nisu u mogućnosti preuzeti ulogu davatelja emocionalne podrške rodilji  a česti su i slučajevi samohranih rodilja. Sve je to  dovelo do pojave fenomena doule.

 

Prenosimo sažetak predavanja „Suradnja doule i primalje - korak k autentičnom primaljstvu“.

( simpozij Hrvatske udruge primalja  5/2010,  Vodice) tekst s mrežnih stranica udruge Roda,

 

 Doula – definicija, povijest, djelovanje

Doula je grčka riječ čije je značenje robinja, sluškinja. Prvi je put upotrijebljena u knjizi antropologinje Dane Raphael «Breastfeeding: The Tender Gift» napisanoj 1973. kako bi imenovala iskusne majke koje su pomagale mladim majkama oko dojenja i brige o novorođenčadi…..

 

Fenomen doule kao osobe laika koja sudjeluje u porodu zabilježena je prvi puta u Guatemali, kada su 1970.-ih poznati znanstvenici Klaus&Kennell u dvije velike bolnice (u kojima se dnevno rađa 50 do 60 djece) u kojima su bile uspostavljene rutinske procedure od strane liječnika i medicinskih sestara iz SAD-a, proučavali utjecaj žena laika koje su čitavo vrijeme poroda provele uz ženu, na ishode poroda. Rezultati njihovih istraživanja su pokazali da prisustvo doule dramatično smanjuje pojavu svih vrsta intervencija i korištenje lijekova i poboljšava ishode.

 

Doula je žena koja i sama ima iskustvo poroda, idealno bi bilo poroda bez lijekova i bez medicinskih intervencija, i kojoj je porod bio pozitivno iskustvo. Ona nema medicinsko obrazovanje, no upoznata je s medicinskim testovima, procedurama i intervencijama koje su uobičajene u porodnoj praksi tako da može majci pružiti točne informacije.

Najvažnija kvalifikacija doule jest poznavanje osnovnih potreba žene koja rađa. Ona je svjesna da je porod događaj koji će utjecati na daljnji život majke i djeteta i kojeg će se majka sjećati do kraja života.


Kad se spominje pojam doula, obično se misli isključivo na porodnu doulu, no njena uloga može biti  šira: prije poroda daje  pozitivne informacije i podršku, upoznaje se sa željama žene u vezi poroda. Tijekom poroda doula je kontinuirano uz ženu, prvenstveno radi pružanja osjećaja sigurnosti. Doula zna detalje o porodu (početak poroda, tijek trudova,…) a svjesna je i zdravstvenog i emocionalnog stanja žene te je važan objektivni izvor informacija  za primalju i liječnika i. medicinskom osoblju.  Nakon poroda, doula daje podršku oko njege novorođenčeta i dojenja.

 

Kako je osamdesetih godina u SAD-u stopa carskog reza počela neprestano rasti, sve je više žena na porod počelo dovoditi prijateljice, voditeljice tečajeva pripreme za porod, članice obitelji kako bi im pružile podršku pri porodu u cilju izbjegavanja nepotrebnih rutinskih postupaka koji mogu rezultirati carskim rezom. Od tada pokret doula neprekidno raste i sve se više globalno prepoznaju dobrobiti koje donosi.

 

Primalja – definicija, povijest, djelovanje

Primalje, engleski midwife (staroengleske riječi mid=s, uz; wif=žena) su zdravstvene djelatnice koje skrbe o ženama kroz trudnoću, porod i period nakon poroda. Također skrbe o novorođenčadi do dobi od šest tjedana, uključujući pomoć pri dojenju. Kao autonomni profesionalci, primalje su specijalizirane za niskorizične trudnoće, porod i babinje. Općenito teže pomoći ženi da ima zdravu trudnoću i prirodno iskustvo poroda.

 

U Hrvatskoj primalje, kao što je poznato, nemaju mogućnost samostalnog djelovanja, dio su medicinskog tima kao asistentice opstetričaru i ne mogu donositi samostalno odluke vezane uz porod. Najčešće se istovremeno brinu za nekoliko žena koje rađaju i nemaju mogućnosti biti kontinuirano tijekom čitavog poroda uz ženu.

 

O počecima primaljstva piše u svojoj knjizi «Birth&Breastfeeding» M. Odent: «Korijeni primaljstva su vidljivi kod nekih sisavaca. Primjerice, kod rođenja slona, često je prisutna i iskusna ženka, a druge ženke se okupljaju oko ženke koja rađa i stvaraju zaštitni krug oko nje. Pri rođenju bebe delfina također je prisutna druga ženka koja pomaže novorođenom delfinu da dođe do površine i prvi puta udahne. Istovremeno drugi članovi jata štite to područje

 

Kod ljudi su originalne primalje najvjerojatnije bile majke rodilje ili zamjene za majku – iskusna bliska rođakinja kao što je teta ili baka. U to vrijeme se vjerojatno žena još uvijek izolirala izvan zajednice uz rijeku ili potok ili posebnu kolibu ili neko drugo malo mjesto…S vremenom je došlo do specijalizacije u društvu i  primalje birane kao  žene koje su imale više iskustva vezanih uz porod, poznavale su molitve ili mantre koje su olakšavale porod. Znale su i, više od prosječnih žena, o masaži, uljama i tinkturama, čajevima koji su se koristili u slučajevima poteškoća.

 

To je vodilo dobu profesionalizma kad su žene prestale rađati i počele su ih porađati …. Porod je medikaliziran, preseljen u bolnice. Primalje su postale tehničari, anonimni članovi medicinskog tima, a rodilja je postala pacijentica.

 

Samim time su se promijenile i osobine primalja, odnosno u takvom kontekstu više nije bilo važno ima li primalja iskustvo vlastitog poroda i poznaje li koje su temeljne potrebe žene koja rađa, tako da može zaštiti proces poroda. Ona je postala samo tehničar. No potrebe žene koja rađa i proces poroda ostao je potpuno isti kao što je oduvijek i bio.

 

Suradnja primalje i doule – dobrobiti

Ukoliko bi primalja mogla skrbiti o samo jednoj ženi tijekom čitavog poroda, doula ne bi bila tako potrebna. No, primalje u modernim rodilištima danas uglavnom imaju tako organiziran posao da skrbe istovremeno o više žena koje rađaju i nemoguće je da budu kontinuirano samo uz jednu. Također rade u smjenama koje se često izmjene tijekom poroda. Iz tog razloga je nemoguće da primalja zaista bude majčinska figura koja je konstantno uz ženu i koja pruža sigurnost i zaštitu. Važan je faktor emocionalna podrška koju primalja uglavnom, radi brojnih obaveza koje ima, ne može pružiti na način na koji to doula pruža.

 

Na početku pokreta doula -osamdesetih godina u SAD-u - one su često doživljavane kao prijetnja u bolnicama, do te mjere da im je u određene bolnice bio zabranjen ulaz. Međutim, kroz vrijeme su doule postale dobrodošle, iz razloga što doula poznaje rodilju i što je prisutna uz nju od samog početka poroda. Percipirana je dobrobit prisustva doule za majku i dijete: emocionalno, psihološko i fizičko zdravlje majke i  djeteta.

 

Dobrobiti angažmana doule za zdravstveni sustav:

  • smanjenje stope carskog reza,
  • kraće trajanje poroda,
  • niža stopa korištenja epiduralne analgezije,
  • povećanje stope prirodnih spontanih vaginalnih poroda (bez anestezije, oksitocina, lijekova ili forcepsa),
  • majčino veće zadovoljstvo porodom i bolje emocionalno stanje,
  • veća stopa uspješnosti dojenja)


*)Svjetski dan primalja (Međunarodni dan babica
) obilježava se svake godine 5. svibnja, te je prilika da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu i naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.