*) Celijakija i Kruščić naš svagdašnji


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 190512, www.stampar.hr, www.celijakija.hr

Objavljeno: 13.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*) Celijakija i Kruščić naš svagdašnji

Program-Tjedan svjesnosti o celijakiji 13.-19.05.2013.

 

 „Kruščić naš svagdašnji daj nam danas - molim se dok čitam deklaraciju za pa­kiranje zaleđenih pšeničnih kruščića: zgušnjivač E412, gluten, emulga­tori E322, E471, konzervans E200, regulator kiselo­sti, limunska kise­lina, aroma, bojilo E160a, emulgator E472e, enzimi, antioksidans E300. I najgore na kraju, pazite - može sa­državati sezam! Uz svu silu kemije može sadržavati i sezam! Jedimo zdravo, zar ne?... I ne uvedi nas u napast!“

Ova „molitva“ Ivice Prtenjače objavljena je u Obzoru Večernjeg lista 190512,  a mi je prenosimo jer danas počinje Tjedan celijakije.

Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva  i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane. Neliječena celijakija može rezultirati razvojem vrlo teških i po život opasnih bolesti crijeva, kao što su karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva crijeva, tzv. limfoma. 

 Terapija se sastoji u izbjegavanju glutena jer i male količine glutena mogu biti opasne za oboljele pa je potrebna iznimna aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak (gluten,bjelančevina prolamin u žitaricama: u pšenici glijadin, u raži sckolin, u ječmu hordein i u zobi avenin).

No,gluten može biti i dodan kao derivat ako se hrana procesira. Skriveni izvori glutena su aditivi, konzervansi i različiti stabilizatori koji se nalaze u prerađenoj hrani.

Tjedan svjesnosti o celijakiji je program  Hrvatskog društva za celijakiju koji ima za cilj širenje znanja o simptomima, dijagnostičkim postupcima i liječenju celijakije.
 
Naziv bolesti dolazi od grčke riječi koiliakos (tegobe u crijevima) a simptome celijakije je prvi zabilježio starogrčki liječnik Aretaeus.  Nizozemski liječnik W.  K. Dicke, tu je bolest 1950. godine, zajedno s biokemičarem V. de Kamerom, doveo u vezu s uzimanjem žitarica i glutena, bjelančevine koja se nalazi u njima.


Bolest ima „šarenu“ kliničku sliku, simptomi celijakije se razlikuju  od oboljelog do oboljeloga:

  • probavne poteškoće: dijareja (proljev), svijetla stolica, nadimanje (plinovi), bolovi u trbuhu, gubitak tjelesne mase
  • malapsorpcija: umor, usporen rast, grčevi mišića, bolovi u kostima i zglobovima, osteopenija/osteoporoza
  • opće tegobe: odgođen pubertet, zakašnjela prva menstruacija, slabokrvnost, promjene raspoloženja, psihičke poteškoće 

Celijakija se može  javiti u ranom djetinjstvu (odmah nakon što se počne jesti hrana koja sadrži gluten) ili poslije, izazvana nekim "okidačem" iz okoliša, odnosno potaknuta nekim faktorom iz okoline kao npr. infekcijom rotavirusa ili adenovirusa.

Za postavljanje dijagnoze celijakije potrebno je učiniti krvne pretrage (testovi AGA, EMA, tTG) na specifična protutijela za celijakiju. U slučaju pozitivnog nalaza protutijela, dijagnoza se potvrđuje biopsijom sluznice tankog crijeva, na donjem dijelu duodenuma-dvanaestnika i  na početnom dijelu jejunuma. (Informacije o celijakiji preruzete s mrežnih stranica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar)

 

Hrvatsko društvo za celijakiju organizira niz događanja, a detaljan program je na mrežnim stranicama udruge. 

  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.