*Dan sestrinstva: natječaji za naj medicinske sestre u državi


Kapitarić Božena, www.zvu.hr

Autor/Izvor: SUPRA, www.najdoktor.com, Večernji list 010612

Objavljeno: 10.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan sestrinstva: natječaji za naj medicinske sestre u državi

Natječaji za najbolje medicinske djelatnike su prilika da se povećati vidljivost zaslužne profesije većim prisustvom u medijima

 

Medicinske sestre su samozatajne i najčešće ne pokazuju svoja dostignuća kroz sredstva javnog informiranja. Mora li baš tako biti? One predstavljaju okosnicu zdravstvenog sustava, nezaobilazan su segment pružanja zdravstvenih usluga i jedini su medicinski profesionalci  koji su uz pacijenta  24 sata dnevno. Zašto onda ne povećati vidljivost tako zaslužne profesije većim prisustvom u medijima?

Izdvajamo dva  natječaj za najbolju medicinsku sestru u državi za 2012. godinu i predstavljamo njihove laureatkinje.  U prvom su birali pacijenti a u drugom natječaju su birali kolege iz struke.

Organizator prvog natječaja za najbolju medicinsku sestru u 2012. godini je Udruga pacijenata Hrvatske koju vodi Marijo Drlje. Radi se o  izbor najsestre  i najliječnika kojima „hrvatski pacijenti na godišnjoj razini dodjeljuju Zahvalnicu kako bi  potaknuti zajednicu na više zahvalnosti  te istaknuli pojedince u zdravstvenom sustavu koji rade na dobrobit bolesnika“.

Kriteriji za izbor su bili:pristup i dostupnost pacijentu, komunikacija koju razvije s pacijentom, povjerenje pacijenata.

Svi zainteresirani pacijenti (u natječaju se spominje da je poželjno  i mišljenje struke ) su mogli predlagati kandidate, odnosno glasati putem e-maila,  sms-a, telefonski, poštom ili neposredno u prostorijama UHP te putem  portala najdoktor.

Nakon toga je  Najsestrom  po izboru Udruge pacjenata proglašena Slava Šepec, glavna medicinska sestra u klinici za plućne bolesti Jordanovac .“'Ja sam samo medicinska sestra, ja ne znam da sam najbolja medicinska sestra. Mislim da su najbolje medicinske sestre sve sestre koje rade noćne smjene i svaki dan su uz pacijenta. Morate voljeti pacijente, morate prepoznati njihovu bol, morate prepoznati njihovu tugu, morate se veseliti kada im je malo bolje, morate znati voditi i držati ih za ruku kada više niti jedan lijek ne može pomoći“ kazala je samozatajna Slava Šepec u intervhuu objavljenom na mrežnim stranicama UHP-a.

U drugom natječaju je najbolju hrvatsku  medicinsku sestru u 2012.godini birala struka, odnosno kolege. Hr­vatska udruga medicinskih sestara je izabrala Boženu Kapitarić (51), ko­ja  radi kao glavna medicinska sestra u dnevnoj bolnici s kemoterapijom u Županijskoj bolnici Čakovec.  Presudni za izbor su bili Boženina  predanost poslu, odnos s pacijentima i stalna želja za usavrša­vanjem.

Božena je, nakon srednje medicinske škole u Varaždinu, radila u bolnici u Novom Marofu, a 1994. godine došla je u Čakovec. Završila je dodiplomski studij, stekavši zvanje prvostupnice sestrinstva, a  2009. je upisala diplomski stručni studij u Zagrebu, onkološko-hematološki modul, pa s 30 go­dina radnog staža studirala uz rad.

Od 2011. godine je mentorica  studentima Varaždinskog veleučilišta koji k njoj dolaze na vježbe. Napisala je dva priručnika za bolesnike, "Kemoterapi-ja i vi" i "Rehabilitacija poči­nje dijagnozom". Već 12 godina je članica Lige protiv raka Čakovec, a 4 godine pomaže u Udruzi oboljelih i liječenih od karcinoma pluća, koja nosi neobično ime "Kaj sad?".

Uza sve to sudjeluje i u humanitarnim događanjima za prikupljanje sredstava pa je tako s kolegicama s pola nosila humanitarnu modnu reviju, namijenjenu kupnji posebnog "pištolja" za citološku punkciju dojki i visokorezolutnih monito­ra za dijagnostiku bolesti dojke a nagovorila je i pa­cijentice, žene operirane na dojci da izađu na modnu pistu.

„Dobra medicinska sestra, mora imati sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi, treba se znati nositi s problemima, pitati za pomoć kad je po­trebno i imati pozitivan stav o životu… Najteži su  trenuci uz umi­rućeg bolesnika …Poslovi s kemoterapijom zbog siline emocija spadaju u teže poslove medicinske sestre. Ne možete samo dati terapiju i okrenuti se. Puno razgovaram s bolesnicima, dajem im savjete, često sam im i psiholog. Za taj je posao vrlo važna stalna edukacija … Važno je da se znate nositi s time, i da ne izgorite na poslu“  rekla je najsestra Božena u intervjuu Večernjem listu 010612.

 

Božena voli putovanja, voli si priuštiti  wellness tretman... „Naš posao je zapravo vrlo lijep.Kad dobijete priliku, trebate je znati prepoznati i iskoristiti, a u to sve uklopiti obitelj i obaveze. Ponekad je to nemoguća misija, naročito kad studirate uz rad…“.

 


*)Međunarodni dan sestrinstva
obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale. U Hrvatskoj   ima 32.000 medicinskih sestara i tehničara, među kojima njih 29.000 radi u sustavu zdravstva. Srednjoškolsko obrazovanje ima njih 80%,  a 18 % studij sestrinstva a njihovi obrazovni programi  su usklađeni s Direktivom Europske unije.  Otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre koji je nužan preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija. S Europskom unijom je dogovoreno da se sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, obavile pripravnički staž, položile stručni ispit i koje rade najmanje 3 godine, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama EU. (IZVOR: Minisarstvo zdravlja 2012.)

 

 


 


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.