Skulptura „Dar života“ na Bundeku - počast darivateljima organa*)


IIzvor: Llidl Facebook

Autor/Izvor: SUPRA, www.lidl.hr

Objavljeno: 24.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Skulptura „Dar života“ na Bundeku - počast darivateljima organa*)

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježava se 26. lipnja

 

Skulptura „Dar života“  iskaz je zahvalnosti svim darivateljima organa i njihovim plemenitim obiteljima  a  od 15. svibnja krasi   zagrebački Bundek. Postavljena je na istočnoj obali,  na  livadi ispred kafića „Novi dvori“ a njen autor je   zadarski  umjetnik Dragan Kwiatkowski. Skulptura  prikazuje dvije figure koje razmjenjuju energiju i ljubav.

 

Hrvatska udruga Transplant, kao glavni nositelj i inicijator projekta „Dar života“ te Lidl kao partner projekta,  ovom skulpturom žele zahvaliti svim onim nepoznatim i nesebičnim ljudima, koji su svojim odlukama o darivanju organa spasili živote mnogih pacijenata.

 

Tvrtka Lidl godinama podupire rad Hrvatske udruge Transplant, ostvarujući mnogobrojne hvalevrijedne suradnje na području informiranja i edukacije stanovništva o transplantacijskoj medicini kao vrsti liječenja.

 

Prema riječima pročelnik a Specijalističkog zavoda za transplantaciju bubrega KBC Zagreb, prof. dr.sc. Josipa Pasinija,  Hrvatska je zajedničkim naporima medicinske struke, udruga, tvrtki partnera i medija postala europski lider kada je o broju transplantacija riječ. Također, u samo nekoliko godina, znatno se smanjilo vrijeme čekanja na pojedini organ, pa se tako danas vrijeme čekanja ne broji u godinama, već u mjesecima.

 

*) Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva  obilježava  se 26. lipnja prema odluci Hrvatskog sabora iz 2006. godine. Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe, kao što su jetra, srce i pluća, presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Na žalost, broj osoba koje čekaju na presađivanjem mnogo je veći od broja raspoloživih organa. Stoga tema darivanja organa zahtijeva široku podršku javnosti usmjerenu na razvijanje transplantacijske svijesti  i isticanje  važnosti darivanja organa nakon smrti u svrhu liječenja.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.