Ustavni sud: Država zakazala, zdravstveni odgoj ide na popravni


Autor/Izvor: SUPRA, www.usud. hr, www.t-portal.hr

Objavljeno: 22.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ustavni sud: Država zakazala, zdravstveni odgoj ide na popravni

Roditelji vs. država_Ustavi sud prvi puta raspravljao o članku 63. Ustava i pravu na odgoj djece

 

Ustavni sud stao je na stranu građanskih aktivista*) koji su tužili državu da nametanjem Kurikuluma zdravstvenog odgoja gazi članak 63. Ustava, odnosno pravo roditelja na odlučivanje o odgoju vlastite djece.

 

Pokrećući postupak za ocjenu ustavnosti Kurikuluma zdravstvenog odgoja, Ustavni sud je zauzeo  stav da država nije ispunila svoju "proceduralnu ustavnu obvezu" da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

 

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo provođenje cijelog Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, no spornim su ocijenili tek njegov IV. modul o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te odgovornom spolnom ponašanju.

 

Osvrćući se na IV. "društveno osjetljiv" modul Ustavni je sud ustvrdio da unatoč njegovim prihvatljivim ciljevima "nije potrebno posebno argumentirati" da je "ipak riječ o temama koje roditelji, u pravilu, doživljavaju kao područje u kojem se moraju uvažavati jamstva slobode i zaštite njihovih osobnih vjerskih ili filozofskih uvjerenja".

 

Podsjetimo, Kurikulum zdravstvenog odgoja je oktroiran početkom ove godine, odlukom*) ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića. Sada je ta odluka ukinuta  do završetka postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, a do tada će se u školama predavati po starom programu.

 

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izjavila je, prema pisanju t-portala,  kako je ova odluka važna jer je Ustavi sud  prvi puta u povijesti države, raspravljao o članku 63. Ustava i pravu na odgoj djece.

 

Ustavni suci podržavaju zdravstveni odgoj u školi, ali sporan IV. modul o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te odgovornom spolnom ponašanju bavi se "u našem društvu još uvijek osjetljivim pitanjima". Stoga ustavni suci smatraju da se sadržaj mora sustavno i sveobuhvatno pripremiti za provedbu u proceduri koja će biti u skladu s ustavnim zahtjevima.  Odluci o uvođenju Kurikuluma koju je početkom godine donio ministar Jovanović nije prethodila ni cjelovita priprema u "tehničkom, organizacijskom i edukacijskom smislu" a  „Ustavni sud ocjenjuje neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo davanje mišljenja vijeća roditelja niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a nije bila provedena ni javna rasprava unutar demokratski organizirane institucionalne procedure (barem) o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici".

 

Kako se pojašnjava u obrazloženju, Ustavni sud ne raspravlja sadržaj Kurikuluma zdravstvenog odgoja, nego razmatra proceduru njegova donošenja jer zadaća Ustavnog  suda u ovom postupku nije ocjenjivanje javnih politika već briga o tome da država mora uskladiti pravo roditelja da odlučuje u donošenju nastavnog sadržaja i zdravstvenog programa i pravo djeteta na izgradnju osobnosti. „Ni sredstva ni ciljevi javnih politika ne predstavljaju prostor apsolutne slobode države", članak 63. Ustava daje  prava roditeljima  na odgoj djece a državna administracija, specifično ministar  obrazovanja mora uvažavati to ustavno pravo.

 

"Suspendiranjem" Odluke ministra Jovanovića o uvođenju Kurikuluma zdravstvenog odgoja, ustavni suci žele stvoriti buduću obvezu za državu i njena tijela da roditeljima i njihovoj djeci osigura objektivno i kritičko, pluralističko i tolerantno ozračje u kojem će se obrazovni ciljevi djelotvorno ostvarivati uključujući i obvezu države da provedba nastavnog programa IV. modula bude oblikovana neutralno, uz aktivno i djelotvorno sudjelovanje roditelja.

 

Postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom, međunarodnim aktima i zakonom *) Odluke o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama ( od 31. 01. 2013. ministra znanosti, obrazovanja i sporta, objavljene u "Narodnim novinama" broj 17 od 13. 02. 2013., koja je stupila na snagu 21. 02. 2013.),

pokrenuli su:

 

  • Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) iz Zagreba,
  • Udruga za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava Reforma iz Zagreba,
  • Hrvatska stranka prava 1861. iz Zagreba,
  • Miroslav Kota iz Zagreba,
  • Dario Čehić iz Poreča,
  • Stojan Tokić iz Sesveta,

 

Ustavni sud Republike Hrvatske  odlučivao je u postupku u povodu naprijed navedenog prijedloga koje na  sjednici 22.05.2013.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.