EK predlaže uvođenje PDV-a na zdravstvene usluge bez izuzetka


Dr. Franz Terwey, ESIP President

Autor/Izvor: SUPRA, www.hzzo-net.hr

Objavljeno: 5.06.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

EK predlaže uvođenje PDV-a na zdravstvene usluge bez izuzetka

Do sada su zdravstvene usluge u zemljama EU bile izuzete od poreza na dodanu vrijednost - sukladno Direktivi 2006/112/EC o zajedničkom sustavu oporezivanja ("VAT directive"). No, izgleda da će doći do promjena. Na sjednicu ESIP-a  (Upravno vijeće organizacije Platforme europskog socijalnog osiguranja) održanoj sredinom svibnja u  Brusselsu,  jedna od tema  bila je i potencijalno uvođenje poreza na zdravstvene usluge, bez izuzetka, u sve države EU.

Argument koji govori u prilog ovoj promjeni jest taj da bi uvođenje jedinstvenog poreza na dodanu vrijednost - na sve vrste dobara i usluga, uključujući i zdravstvene usluge bez izuzetka – bilo idealno rješenje sa gledišta maksimiziranja ekonomske efikasnosti.

Predsjednik organizacije ESIP, Franz Terwey, zaključio je kako bi bilo potrebno da svaka od zemalja članica te organizacije do rujna 2013. godine podnese svoje izvješće na temu trenutnog stanja, kao i stava državnih tijela o oporezivanju zdravstvenih usluga. Konačno izvješće činit će izvješća svih zemalja članica koje će biti predstavljeno Europskoj Komisiji  u jesen ove godine.

Na spomenutoj sjednici ESIP-a sudjelovala je i Nika Pavić, zamjenica ravnatelja HZZO-a, u svojstvu promatrača. Ona je prezentirala nove projekte koji se trenutno provode  s posebnim naglaskom na implementirane projekte eZdravlja (eNaručivanje i eListe čekanja), kao i nove pilot projekte mZdravlja.

Od 1. srpnja HZZO više neće biti samo promatrač, već postaje punopravni član organizacije ESIP što će HZZO-u omogućiti veću dostupnost i suradnju na zajedničkim projektima zdravstvene zaštite.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.