HZZO, AAZ i neiskorišteni alat procjene zdravstvenih tehnologija


Autor/Izvor: SUPRA, www.hzzo-net.hr

Objavljeno: 6.06.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HZZO, AAZ i neiskorišteni alat procjene zdravstvenih tehnologija

Šest  novih zaposlenika HZZO-a boravilo je nedavno na stručnom usavršavanju na Sveučilištu u Yorku u Velikoj Britaniji uz potporu koju je  osigurala Svjetska banka. Tim mladih stručnjaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sastavljen od diplomiranih ekonomista i matematičara, stekao je znanja iz područja zdravstvene ekonomike i statistike.

K tome, Britanci su im podastrli  i primjere „svoje loše prakse“, odnosno  trenirali ih kako otkriti   prijevare i korupciju u zdravstvu. No, najvažnije područje primjene novih znanja i iskustava šesteročlanog HZZO-ovog tima je  efikasnija raspodjela novca u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Naime, radi se o učinkovitom i dokazanom alatu koji se  zove  procjena zdravstvenih tehnologija u sklopu kojeg se  mogu analizirati svi čimbenici,  sve ono što sačinjava zdravstvenu uslugu, od lijekova do procedura…

 

No, ima tu jedna „kvaka“. O tome je na Konferenciji Health Care Business Arena održanoj 23. svibnja, govorila Mirjana Huić iz Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi (AAZ) kao  neiskorištenoj mogućnosti racionalizacije velikog dužnika-hrvatskog zdravstva. Naime, AAZ je u sklopu svoje Služba za r.i. zdravstvene tehnologije, mogao već odavna koristiti alat procjene zdravstvenih tehnologija -  samo da je  osnivač AAZ-a osigurao barem zakonski okvir koji dionike zdravstvenog sustava obvezuje na primjenu procjena zdravstvenih tehnologija. No, osnivač ove Agencije - Republika Hrvatska, odnosno Vlada – to nije učinila.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.