Sin prvog financijaša SAD-a studij medicine financira sam s 400.000$


Autor/Izvor: SUPRA, business.hr,

Objavljeno: 20.06.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Sin prvog financijaša SAD-a studij medicine financira sam s 400.000$

Guverner Federalnih rezervi Ben Bernanke, izjavio da njegov sin financira studij medicine kreditom od blizu pola milijuna dolara

 

Kad je riječ o cijeni studiranja – to je u Hrvatskoj nešto o čemu nitko ne voli govoriti- navodno, znanje nema cijenu. U SAD-u – naprotiv - nije  neobično ni kad prvi financijaš, guverner Federalnih rezervi Ben Bernanke izjavi da  će njegov sin, svoj studij medicine financirati samostalno jer je uzeo studentski kredit od 400.000 dolara.

Bernanke junior  studira na medicinskom koledžu Weill Cornell u New Yorku a razlog njegovog kreditnog zaduživanja naravno - nije obiteljska neimaština - već je tu riječ o  tzv. protestantskoj radnoj etici.

Bernankeovi su odabrali elitni fakultet, zato je cijena studija gotovo pola milijuna dolara. Prosječni studentski kredit za medicinski studij u SAD-u je ipak nešto manji.

 

Prema pisanju "Bloomberga" koji se poziva na  Udruženje američkih medicinskih fakulteta,  prosječni troškovi studija medicine su za studente u privatnim obrazovnim ustanovama bili  278.000 dolara, odnosno   207.868 dolara u državnim obrazovnim institucijama .

Većina američkih studenata  financira školovanje iz namjenskih kredita. Razlog tome nije nužno obiteljska neimaština već svjetonazor u čijem fokusu je preuzimanje odgovornosti.

Kamatne stope studentskih kredita  su za američke prilike izuzetno visoke i  kreću se od 6,8% - 7,9 % a određuje ih Kongres. No,  to je u skladu s pravilima tržišne privrede. Znanje i diploma medicinskog fakulteta je tržišna kategorija i svi studenti vjeruju da pohađanje medicinskih fakulteta vrijedi svaki cent. A kamate na  studentske kredite  su obično više/skuplje jer su studenti osobe koje nemaju kreditnu povijest  i od kojih  banke ne zahtjevaju jamstvo pa taj  rizik nekako moraju ukalkulirati.

 

Sjedinjene Američke Države će do 2025. godine imati nedostatak od oko 130.000 liječnika, s obzirom na rast starije populacije.

 

Napomena: U Hrvatskoj je u akademskoj godini 2012./2013. na studiju medicine Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu bilo  upisano 3.865 studenata medicine (podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta).

 

 


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.