Još 7 dana do EU: Promjene u nadležnost Ministarstva zdravlja (1.dio)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.06.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Još 7 dana do EU: Promjene u nadležnost Ministarstva zdravlja (1.dio)

Zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje u prekograničnom kretanju (područje koordinacije socijalne sigurnosti)

 

Promjene koje će uslijediti ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju iz nadležnosti Ministarstva zdravlja (Izvor: Ministarstvo zdravlja):


1. dio: Zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje u prekograničnom kretanju (područje koordinacije socijalne sigurnosti ) 

Ovo područje regulirano je Pravilnikom o europskoj kartici zdravstvenog osiguranja (Narodne novine, broj 153/11), Uredbom 883/04 i 987/09 o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i odredbama Direktive 2011/24/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2011. godine o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti. Te će odredbe sve države članice Europske unije   uskladiti i prenijeti u svoja nacionalna zakonodavstva do 25. listopada 2013. godine. To će učiniti i RH prijenosom u svoje zakonodavstvo i to u Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti.


- Ulaskom RH u EU hrvatski građani moći će koristiti zdravstvene usluge u javnim zdravstvenim ustanovama bilo koje države članice EU u kojoj se zateknu, u slučajevima nužne, neodgodive i hitne medicinske pomoći.

- Svaki osiguranik HZZO-a koji privremeno boravi u nekoj članici EU, ako se iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, imat će pravo u toj državi koristiti zdravstvene usluge koje se ne mogu odgoditi do povratka u RH na teret HZZO-a. Ta će prava koristiti temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Europsku karticu će na zahtjev  HZZO  besplatno izdavati osiguranim  građanima i članovima njihovih obitelji koji su prijavljeni na obvezno osiguranje. (Napomena: Europska kartica ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koju građani – osiguranici koriste u RH.)

- Osigurana osoba u Republici Hrvatskoj ostvarit će pravo na zdravstvenu zaštitu na području drugih država članica i to: (i) zdravstvenu zaštitu za koju osigurana osoba mora pribaviti prethodno odobrenje i (ii) planiranu zdravstvenu zaštitu za koju nije potrebno pribaviti prethodno odobrenje.

- HZZO će biti nacionalna kontaktna točka za pružanje svih relevantnih informacija o načinu korištenja prekogranične zdravstvene zaštite u drugim državama članicama Europske unije kao i informacije o korištenju zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.