Još 3 dana do EU: Promjene iz nadležnosti Ministarstva zdravlja (5.dio)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.06.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Još 3 dana do EU: Promjene iz nadležnosti Ministarstva zdravlja (5.dio)

Područje presađivanja organa i tkiva, proizvodnje krvnih pripravaka te medicinski pomognute oplodnje

 

Promjene koje će uslijediti ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju iz nadležnosti Ministarstva zdravlja (Izvor: Ministarstvo zdravlja)

5.dio: Područje  transplantacije i biomedicine (Područja  presađivanja organa i tkiva, proizvodnje krvnih pripravaka te medicinski pomognute oplodnje )

  • građani će uživati višu razinu sigurnosti i kvalitete zdravstvene usluge na području presađivanja organa i tkiva, proizvodnje krvnih pripravaka te medicinski pomognute oplodnje.
  • usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim posljedično će dovesti do smanjenja vjerojatnosti prijenosa zaraznih bolesti, djelovanja toksičnih tvari ili pogrešne dodjele krvi/tkiva.
  • veći broj prikupljenih tkiva rezultirat će smanjenjem listi čekanja.

RH je iz pretpristupnih fondova povukla oko 3 milijuna eura bespovratnih sredstava za unaprjeđenje edukacije zdravstvenih djelatnika iz područja presađivanja organa i tkiva i nabavu opreme za zdravstvene ustanove.

 

Ovo područje uređeno je Zakonom o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja (NN 144/12/), Zakonom o primjeni ljudskih tkiva i stanica (NN 144/12)  Zakonom o medicinski pomognutoj oplodnji (NN 86/12)  i Zakonom o krvi i krvnim pripravcima (NN 79/06, NN 124/11).

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.