Uz blagdan Svih svetih i Dušni dan: "Probudi me kad prođe" M. Arslani


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 31.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Uz blagdan Svih svetih i Dušni dan: "Probudi me kad prođe" M. Arslani

U romanu  „Probudi me kad prođe“ Merita Arslani se bavi jednim od velikih tabua zapadne civilizacije: pravom čovjeka da odluči kad je trenutak da okonča vlastiti život i moralnim pitanjima s kojima se pritom suočavaju  njegovi najbliži.


Nakon  prvijenca „Anđeli će samo zaspati”, koji je izazvao iznimnu pozornost čitatelja i koji je nagrađen Kiklopom za najbolje debitantsko djelo,  M. Arslani se odlučila  za iskorak u nešto novo – intimnu priču o jednoj obitelji i njezinim prešućenim dramama kroz koje dotiče  i tabu temu-eutanaziju.

Marko je prije 20 godina, u ranoj mladosti, napustio dom i otišao živjeti u New York, ponajprije zbog lošeg odnosa s ocem Petrom. Otac je konzervativan, hladan i strog pater familias, koji ima sasvim određene predodžbe i zahtjeve kad je riječ o načinu života kojim bi trebao živjeti njegov sin.

Marko jednom godišnje posjećuje obitelj, no pritom se viđa s majkom, a s ocem samo onoliko koliko je apsolutno nužno.

Radnja romana usredotočuje se na vrijeme  kada je – za Markovog posjeta – njegov  otac pretrpio težak moždani udar i završio u bolnici s krajnje lošim prognozama za oporavak.

Dramatična situacija dovodi oca i sina u priliku da prvi put u životu doista provode vrijeme zajedno, ali i suočava sina s nemogućom situacijom: očevom molbom da mu pomogne umrijeti.

 

To je, ukratko, sadržaj novoga romana Merite Arslani, “Probudi me kad prođe”, kojeg je ljetos objavila Naklada Ljevak a o kojem Zoran Ferić kaže:“Ovaj psihološki uvjerljiv i dobro motiviran roman pokazuje  nam da je, ako želimo vidjeti autentičnu tragediju, dovoljno pogledati kroz susjedov prozor. Priča o jednoj od brojnih  nefunkcionalnih obitelji oko nas otvoreno nam kazuje i ono što možda ne želimo čuti: da i zlostavljači imaju svoje razloge...“.

Merita Arslani rođena je 1974. godine u Zadru, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala francuski i latinski. Na London School of Journalism  završava studij novinarstva a po povratku iz Velike Britanije radi  kao novinarka „Slobodne Dalmacije“, na Gradskoj televiziji Zadar te od 2003. godine  u „Jutarnjem listu“. Za svoj debitantski roman “Anđeli će samo zaspati” dobila je nagradu Kiklop za najbolje debitantsko djelo. Njen drugi roman “Probudi me kad prođe“ izdala je Naklada Ljevak u ljeto 2013. godine.

 

 

 

*)SVI SVETI  i DUŠNI DAN, blagdani sjećanja na one koji su otišli s ovoga svijeta  

Dva su dana u godini, 1. i 2. studenoga,  po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, kada se  u duhu  posebno povezujemo sa svojim pokojnicima.

...

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.