Diplomanti splitske Medicine ne moraju odrađivati staž!


MEF Split

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 280613

Objavljeno: 1.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Diplomanti splitske Medicine ne moraju odrađivati staž!

Usklađivanje hrvatskog sustava obrazovanja zdravstvenih djelatnika s EU- Direktivom 2005/36/EC

 

Splitski medicinari posao će moći tražiti odmah nakon diplome, dok će zagrebački, riječki i osječki diplomanti medicine izgubiti još najmanje 2 godine na pripravnički staž i državni ispit. Vodstva splitskog Medicinskog fakulteta je naime, svoj program pravovremeno uskladilo  s EU  - Direktivom 2005/36/EC).


Prema pisanju Večernjeg lista od 28. lipnja, mini­star zdravlja Rajko Ostojić te ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović,  pismenim su putem potvrdili  Medicinskom fakultetu u Splitu i Hrvatskoj liječničkoj komo­ri - kako su studenti splitske Medicine svoj staž odradili u sklopu izmijenjenog kurikuluma te nisu u obvezi obavljanja (pripravničkog) staža niti polaganja stručnog ispita.

Naime, još 2008. godine oba su nadležna ministarstva tražila da  svi fakulteti medicine promijene svoje kurikulume sukladno postavkama Direktive 2005/36/EC, ali to većina, osim Splita, nije učinila.

Nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof. Matko Marušić podsjeća da su oni jedini 2010. godine prilagodili svoj kurikulum, i to pri­mijenili na tadašnje četiri prve godine studija. Na­pravljeno je to po nalozima glavnog pregovarača s EU Vladimira Drobnjaka, te tadašnjih ministara Radovana Fuchsa i  Darka Milinovića.

 „Konačno imamo tu potvr­du da ne trebamo odrađiva­ti staž niti polagati državni ispit. Mi smo svoje odradili. Ono što nam je obećano i što smo i zaslužili s našim izmijenjenim kurikulumom, svim kliničkim rotacijama koje smo odradili i odrađu­jemo završnom kliničkom praksom te smatramo da smo, napokon, pobijedili“ - rekao je Miro Jukić, predsjednik Studentskog zbo­ra Medi­cinskog fakulteta u Splitu, koji će diplomirati za desetak dana, dakle nakon ulaska Hrvatske u Europ­sku uniju.

No, problem je što  prilagodbu nisu provela ostali: Medicinski  fakulteti u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

 

Profesor Marušić tvrdi da dekani  u Zagrebu, Rijeci i Osijeku pri­lagodbu nisu željeli i da su činili sve da do nje dođe što kasnije te da su danas „odgo­vorni za 250 milijuna kuna koje će država morati platiti za staž tih studenata. A nije trebala. Da su napravili ono što se od njih tražilo, njihovi bi studenti ove godine bili u istom položaju kao i naši, a ovako će biti tek od 2017. godine“ - objašnjava Marušić.

Jer autonomija Sveučilišta - uz prava - uključuje i odgovornost za propuste!

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.