Vesna Bosanac: „Odijeliti politički angažman od liječničke profesije”


Vesna Bosanac, odjeća i predmeti koje je imala na sebi u trenutku puštanja iz zatočeništva Izvor: wikipedia

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 180113, Večernji list 290613, wikipedia

Objavljeno: 3.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vesna Bosanac: „Odijeliti politički angažman od liječničke profesije”

*)26. lipnja smijenjena legendarna ravnateljica vukovarske bolnice

 

 

“Politikom se ne mislim baviti iako mislim da smo svi na neki način uključeni u politiku”- izjavila je zimus legendarna ravnateljica vukovarske bolnice u intervjuu Večernjem listu te nastavila „Mislim da politika traži mlađe ljude koji su se spremni u cijelosti  posvetiti  tom poslu.“

Već tada je doktorica Bosanac odaslala jasnu poruku i onima koji su je sada*) smijenili i onima koji je sada uzimaju u zaštitu i viču „Ne damo Vesnu Bosanac. Njenom smjenom Zoran Milanović počinio je najgori mirnodopski zločin nad Vukovarom.“

Politika i medicina se u našoj državi bolesno vole. Nema EU članice koja broji toliki postotak ministara i članova parlamenta  koji su iz liječničke profesije prebjegli u profesionalne političare ili  „sjede na  2 do 3 stolice“ i koji nisu – da citiramo dr. Bosanac - „u cijelosti  posvećeni  tom poslu.“

 

Možda baš zbog toga niti politička elita lijevog, ni ona desnog predznaka,  do sada nije znala što napraviti da bi poboljšala zdravstvo. Svjedočili  smo brojnim kvazi reformama  zdravstvenog sustava kojemu u središtu još uvijek NISU pacijenti; koji je  prezadužen, odnosno „financijski bolestan“ a na čelu mu još uvijek NISU profesionalni menadžeri već ponovo liječnici, najčešće oni koji koketiraju s  političkim ambicijama.


Dugogodišnja ravnatelji­ca Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac, odlukom Vlade RH, razriješena je dužnosti 26. lipnja, a uz nju i članovi Upravnog vijeća bolnice. Za sanacijskog upravitelja ime­novan je Davor Arežina. 

Makar se navodi da je razlog smjene loše poslovanje bolnice - koja ima znatna nepodmirena dugovanja - kako je sa bolnicama u Hrvatskoj i inače slučaj -  u javnosti su iznijeti protesti kako je riječ o političkoj smjeni. Protivnici smjene kažu da je Opća bolnica u Vukovaru „dužna kao i sve druge, i da je riječ o dugu koji se ne može pripisati propustima  ravnatelja jer se  bolnički limiti smanjuju  iz godine u godinu a zdravstvene su potrebe sve veće..,


Prošlu je godinu vukovarska bolnica završi­la sa 35 milijuna kuna duga. Zakonom o sanaciji javnih ustanova, država od županije na 2 godine preuzima vlasnička prava s namjerom da prezadužene bol­nice sanira. Vukovarska bolnica dobila je 6,2 mili­juna kuna, a samo plaće iznose 7,4 milijuna.

 

 Vesna Bosanac rođena je u Vukovaru 09.03.1949.  Specijalizirala je  pedijatriju. Kada je 1974. počinjala liječničku karijeru u Vukovaru, nije ni sanjala da će preživjeti rat, razaranje bolnice, logor, svjedočenja o ratnim zloči­nima, voditi obnovu razru­šene bolnice... Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala je simbolom herojstva, građanske hrabrosti i humanosti.

Postala je v.d. ravnateljem Medicinskog centra Vukovar  24.07. 1991. godine. U bolnici su počele pripreme za snalaženje u ratnoj agresiji, koja se spremala u okolici Vukovara. Vodila je bolnicu u vrijeme nesposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Kroz bolnicu je prošlo oko 2.500 ranjenika, tisuću od njih je moralo biti podvrgnuto teškim operacijama. Ostala je u bolnici do samog pada Vukovara te je bila zatočena i kasnije puštena. Najveći organizirani i masovni zločin u Vukovaru, dogodio se nad ranjenicima iz bolnice.


Protiv nje bila je podnesena kaznena prijava u  Srbiji 1992., zbog navodnih ratnih zločina, ali je odbačena kao neutemeljena. Bila je članica Gradskog vijeća Vukovara (1993.-1996.). Na čelu je Opće bolnice Vukovar od 1997. godine, nakon mirnog oslobođenja Vukovara pa do kraja lipnja 2013..

 

___________________________________________________________________________________________________________
U nastavku donosimo najzanimljivije dijelove iz  intervjua koji je Vesna Bosanac dala „Večernjem listu“ od 18. siječnja i koji je aktualan u kontekstu njene prošlotjedne smjene.

  • Poslije svega što ste učinili u 21 godinu, koliko ste na čelu vukovarske bolnice, boli li vas činjenica da ćete vjerojatno biti smijenjeni s mjesta ravnateljice?

Ne smeta mi to nimalo. O planu sanacije raspravljali smo i na Upravnom vijeću bolnice i složili se da je to po­trebno da se bolnica posta­vi na zdrave noge. Spremna sam učiniti sve za dobrobit bolnice i uvijek ću biti tu za bilo kakvu pomoć, objašnje­nje ili savjet. Dug vukovar­ske bolnice iznosi 35 milijuna kuna, ali on nije nastao zbog lošeg rada. Jednostavno su limiti mali, a troškovi veliki. To je problem svih bolnica u Hrvatskoj.

  • Kako bi se mogao riješiti problem dugova hrvatskih bolnica?

Tu se jednostavno nešto mora napraviti jer ovako dalje ne ide. Nije normalno da javne ustanove specijali­stički pregled naplaćuju 80 kuna, a privatne klinike 500. Mora se naći način da se riješe te dubioze jer radeći svaka bolnica svjesno ide u gubitke. Pritom sve što pla­ćamo, plaćamo po tržišnim cijenama.

  • Kakvi su vam planovi?

Iduće bih godine po zakonu trebala u mirovinu, a dotad ću raditi ono što najviše vo­lim, a to je rad s djecom na Odjelu pedijatrije. I inače sam imala želju da prije mi­rovine barem još godinu da­na radim na odjelu. Osim to­ga, ne znam ni kako ide sve to sa sanacijom. Vjerujem i da ću trebati sanacijskom upravitelju kojem ću po­nuditi svaku svoju pomoć. Ostat ću svakako uz svoju bolnicu do kraja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.