Stotinjak hrvatskih ljekarni pod ovrhom zbog naknade za šume!


Izvor: Wikipedia

Autor/Izvor: SUPRA, HINA, INGBIRO

Objavljeno: 11.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Stotinjak hrvatskih ljekarni pod ovrhom zbog naknade za šume!

Trebaju li ljekarne plaćati naknadu za “općekorisne funkcije šuma”? Državna administracija ne daje jasna pravila igre, dva ministarstva iste vlade su disonantna: Ministarstva zdravlja RH kaže “ne treba platiti ”,  Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH kaže “treba platiti”,  Hrvatske šume (u vlasništvu RH) pokreću ovrhu protiv apotekara zbog neplaćanje naknade za šume a Visoki trgovački suda RH oteže s  donošenjem  odluku o osnovanosti zahtjeva Hrvatskih šuma...

Posljedica  takvog  jalovog (ne)djelovanja državne administracije su velike štete za apotekarski sektor jer su nad stotinjak apoteka pokrenute ovrhe.  

Zagrebački odvjetnik J. Lehki, koji zastupa dio ljekarni u predmetima ovrhe koje su pokrenule Hrvatske šume, izjavio je Hini kako je podignuto stotinjak tužbi a dosad su sve presude prvostupanjske. Ima ih u korist ljekarni, ali i protiv, tako da se čeka mišljenje Visokog trgovačkog suda, koji će donijeti konačnu odluku o osnovanosti zahtjeva Hrvatskih šuma.

O spornoj naknadi za “općekorisne funkcije šuma” već je odučivao Ustavni sud i to  u postupku ocjene ustavnosti Zakona o šumama - a prema zahtjevu 16 tvrtki (pravnih subjekata) koje su tražile ocjenu je li u skladu s Ustavom da spornu naknadu  plaćaju samo pravne, a ne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost. Ustavni sud je presudio na način da od  lipnja 2012. naknadu za “općekorisne funkcije šuma” moraju plaćati i fizičke osobe koje se bave gospodarskom djelatnošću, uključujući i obrtnike.

Prema pisanju  Hine,  još od 2000. godine Hrvatska ljekarnička komora (HLJK)   pokušava  riješiti problem.  Dosad se očitovao ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji zastupa mišljenje da ljekarne i ljekarničke ustanove koje obavljaju zdravstvenu službu od javnog interesa ne trebaju plaćati naknadu za “općekorisne funkcije šuma”.   

Uporište za to ministar zdravlja nalazi u dva zakona. Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ljekarnička djelatnost je dio zdravstvene djelatnosti koja se obavlja samo u sklopu mreže javne zdravstvene službe i stoga nije gospodarska djelatnost. Osim toga, po Zakonu o ljekarništvu, ljekarne i ljekarničke ustanove nisu se obvezne učlaniti u Hrvatsku gospodarsku komoru, a po metodologiji za statističku primjenu nacionalne klasifikacije djelatnosti svrstane su u područje Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.  "Slijedom navedenoga, Hrvatske šume d.o.o. (koje ubire naknadu) postupaju protivno odredbi 62. Zakona o šumama", zaključuje ministar  zdravlja Ostojić.

No, Ministrastvu poljoprivrede i šumarstva zastupa suprotan stav: "Obvezu plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma imaju sve pravne i, nastavno odluci Ustavnog suda, fizičke osobe za koje se sukladno pozitivnim propisima Hrvatske utvrdi da obavljaju gospodarsku djelatnost.  Slijedom toga, ljekarne koje ispunjavaju te uvjete obveznici su plaćanja naknade”.

Odvjetnik Lehki, koji zastupa dio ljekarni u predmetima ovrhe koje su pokrenule Hrvatske šume,  iznosi pak svoje argumente: „Ljekarne i ljekarničke ustanove nisu gospodarski subjekti jer primarno ne prodaju lijekove već samo pružaju uslugu njihova izdavanja. Zbog toga promet ljekarni u najvećem dijelu ovisi o cijenama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na što ljekarne ne mogu utjecati“.

U svakom slučaju, ovdje se ne radi samo o tome hoće li ljekarne  plaćati  jedan parafiskalni namet ili hoćemo li ismijavati birokraciju („kakve veze imaju apoteke sa šumama?“). Ovdje se radi o znatno većem problemu: hrvatski zdravstveni sustav je „čardak ni na nebu, ni na zemlji“ a ljekarne i naknada za šume su  samo dio problema koji proizlazi iz  činjenice da Hrvatska još uvijek nije uskladila želje i mogućnosti  te nije definirala koji dio  zdravstvenog sustava je gospodarska djelatnost („ industrija“)  a   koji spada u  socijalnu kategoriju?

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.