Godišnjica ulaska u EU: iz fiće u mercedes & izmjena mental-koda


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 290613

Objavljeno: 30.06.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Godišnjica ulaska u EU: iz fiće u mercedes & izmjena mental-koda

Europska unija počiva na 2  temelja. To su sloboda i solidarnost. A u slobodi nema sigurnosti. U Jugoslaviji koje danas više nema,  mnogi su imali osjećaj  savršene sigurnosti i  mira.  Ali, samo je u mrtvačnici savršen mir i savršena sigurnost…

EU je zajed­nica koja ima problema,  ali  samo veliki problemi, velike kri­ze nude velika rješenja.

Dobre stvari imaju tisuću mana, EU ih ima 1200, a loše stvari samo jednu manu - ne valjaju.

EU kroči nesigurnim koracima ali čemu stvarati apokaliptičan diskurs? Sve  priče o propasti EU i ulasku Hrvatske u takvu EU,  sliče prelasku iz raspadnutog fiće u rabljeni ali još uvijek solidni mercedes… A mi u trenutku prelaska ne bi automatski trebali preuzeti  diskurs dugogodišnjih vozača tog mercedesu, niti se žaliti: ne valja nam klima-uređaj, lakše je bilo gurati fiću… Mislim da bi naš predmet interesa trebao biti kako sebe dovesti na razinu tog mercedesa. Zato na EU treba gledati kao na priliku da napokon naučimo voziti  mercedes koji smo desetak godina pokušavali nabaviti. Taj mercedes  sada - kad smo ga se konačno domogli, možda ima pokvaren klima-uređaj, ali je još uvijek solidno vozilo u kojem ćemo se udobno voziti naprijed umjesto da stojimo na mjestu dok svi drugi prolaze kraj nas  ili  da gubimo vrijeme i energiju pokušavajući gurnuti raspadnutog fiću.

Ulazak Hrvatske u EU bit će zapravo  proces promjene dosadašnjeg mentalnog koda koji se na našim prostorima formirao dugih 7 dekada od 1945.godine i to na na način da je nestalo radne etike, da je nestalo odgovornosti, da je nestalo natjecanja u uspješnosti i izvrsnosti kako s  drugima tako i međusobno. Umjesto toga je nastalo samoocjenjivanje, individualna i kolektivna nesigurnost, sumnja u se­be. Nastao je povijesni sociopatološki talog a jedini način njegove dekonstrukcije je bijeg sa zapadnog Balkana u EU.

 

( Štikleci/Izvor: Okrugli stol i kolumna „Večernjeg lista“ od 29. lipnja 2013.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.