Privremeni KU (Dopušta li ljudska fiziologija 15 pripravnosti?)


Izvor: Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Privremeni KU (Dopušta li ljudska fiziologija 15 pripravnosti?)

Da li liječnik uz 15 pripravnosti mjesečno može adekvatno obavljati svoj posao? Koliko čovjek može izdržati fizički, psihički, biti dostatno koncentriran?

 

Prošlog je petka potpisan  privremeni tromjesečni Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva. Prethodili su mu kratki  pregovari i izgledalo je da ovoga puta iznimno obje pregovaračke strane imaju isti interes - da se ta stvar odradi što prije jer bez KU-a ne bi bila moguća redovita isplata plaća za lipanj!

Vlasnik javnih bolnica i poslodavac (kojeg u ime Vlade predstavlja  ministar zdravlja) ne želi štrajkove zdravstvenih djelatnika u jeku turističke sezone a posloprimci (koje zastupaju 3 reprezentativna sindikata) žele što prije  do svojih plaća. No, na kraju je  ugovor s Vladom potpisao  samo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi a nisu ga potpisali Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Ipak je privremeni Kolektivni ugovor postao pravovaljan, budući da izmjenama Zakona o reprezentativnosti, odlučujući glas u pregovorima imaju sindikati djelatnosti.

Podsjetimo, Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja iz listopada 2011. proglašen je ništetnim.  Zagrebački Županijski sud je 16. 04. 2013. potvrdio presudu Općinskog radnog suda od 22. 01. 2013.  kojom je  utvrđeno da je Kolektivni ugovor iz  2011. godine  sklopljen na nezakonit način te da je kao takav ništetan i bez pravnog učinka.

 

Tim povodom prenosimo  komentar čitatelja Adalbert Schmalzla objavljen u rubrici Otvoreno/Večernji list:
„Čelnica jednog sindikata navodi primjer liječnika koji je u jednom mjesecu dežuran 5 puta i ima 15 pripravnosti.

Pa što to znači?... Koliko sati tjedno radi taj liječnik, zbraja li to netko? Ako su npr. dežurstva nedjelja plus petak, to je 64 sata!

Nadalje,15 pripravnosti! Biti u pripravnosti znači u bilo koje doba dana i noći doći ili eventualno biti konzultiran. Čovjek ne može biti opušten. Ako su te pripravnosti nepotrebne, neka se jednostavno ukinu.

No, navedeno znači da je taj liječnik 20 dana u mjesecu u obavezi. Koliko traje odmor nakon 24 sata? Dopušta li to ljudska fiziologija ili je fiziologija liječnika drugačija? Je li uz takav rad moguće adekvatno obaviti posao, koliko čovjek može izdržati, fizički, psihički, biti dostatno koncentriran?

Pitam se, ako takvi slučajevi postoje, tko to dopušta i zašto?

Ako je netko pohlepan za novcem, nadležni mu to ne smiju dopustiti (kako ne bi ugrozio zdravlje i život bolesnika, a ni svoje zdravlje).  Kakve su to zdravstvene ustanove i zdravstveni čelnici koji tako nešto dopuštaju.

Ipak, ovakvim se radom nitko nije obogatio, drukčije se bogati. Čini mi se da nitko ne govori, a to je silno nepošteno, o nedostatku liječnika. Beskonačno ne može nitko raditi i htjeli to priznati ili ne, liječenje će postati sve nedostupnije…..“  (Čitatelj Adalbert Schmalzl, Zagreb)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.