Predstoji oblikovanje zajedničke zdravstvene politike EU


IZVOR: eu4journalists.eu

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Predstoji oblikovanje zajedničke zdravstvene politike EU

Hrvatska je po prvi puta sudjelovala kao punopravna članica na sastanku Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO)

 

Zamjenik ministra zdravlja  Marijan Cesarik sudjelovao je prošlog tjedna na sastanku Vijeća ministara zdravlja EU u litvanskom Vilniusu  a Republika Hrvatska je  po prvi puta sudjelovala kao punopravna članica  na  sastanku Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO) u kojem sudjeluju predstavnici svih 28 zemalja članica u svojstvu ministara zdravlja ili njihovih zamjenika.

Za našu je zemlju  najvažnija tema  sastanka bila rasprava na temu oblikovanja zajedničke zdravstvene politike Europske unije nakon 2013. godine. Trenutno je još uvijek na snazi europska zdravstvena strategija za razdoblje od 2008. do 2013. (EU Health Strategy 2008-2013).

 

U izrada nove zdravstvene strategije EU očekuju se značajni  kvalitativni pomaci. Naime, do sada je  definiranje zdravstvenih politika  uglavnom bilo u nadležnosti zemalja članica, s ograničenim brojem zajedničkih politika.

Krajem listopada ove godine, stupit će na snagu Direktiva 2011/24/EU Europskoga parlamenta i Vijeća. Time  se stvara prekogranično zdravstvo pa će ministri zdravlja morati raspravljati  o potrebi i važnosti donošenja zajedničke zdravstvene politike na razini EU.

I Hrvatska, najmlađa članica EU, će biti u obvezi primjene Direktiva 2011/24/EU na ostvarivanje prava pacijenata u prekograničnom zdravstvenom osiguranju. Međutim, hrvatski je zdravstveni sustav još uvijek  „čardak ni na nebu, ni na zemlji“. Hrvatska još uvijek nije uskladila želje i mogućnosti  te nije definirala koji dio  zdravstvenog sustava je gospodarska djelatnost („ industrija“)  a   koji spada u  socijalnu kategoriju.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.