Buča (bundeva)


buča Izvor:wikipedia.org

Autor/Izvor: SUPRA, wikipedia.org

Objavljeno: 22.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Buča (bundeva)


Tikve (engl.pumpkins) uzgajaju se u cijelom svijetu. Koriste se za ljudsku i stočnu hranu.

- Tikvica je pravilna oblika, duga do 20 cm, svijetlozelene kore i sitnih sjemenki.

- Buča  je nešto veća od tikvice. Duguljasta je, svijetlozelene do bijele boje, (dok još nije posve zrele, nakon odstranjivanja kore, riba se na duge rezance i priprema kao varivo ili za savijaču - bučnicu). Starije buče tvrde kore su za stočnu hranu.

-  Bundeva ili pečenica je tikva koja je teška otprilike 10 kg i više. Kora bundeve je tanka i narančastoružićaste boje. Meso je žuto, debelo, brašnasto i slatko. Sjemenke su velike, duge do 2 cm.

- Bundeva šećerka je tikva glatke kore i plavkastozelene boje. Duguljasta je pri vrhu, u sredini malo ulegnuta. Meso joj je narančaste boje, ukusno i slatko.

- Patišon tikvica (kremasta vrtna tikvica) kod koje su manji plodovi prikladni za jelo. Boje je bijele do žućkaste. Na trećini ploda, uz peteljku, nalaze se nepravilna izbočenja, a preostali je dio kao i u drugih tikvica. Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikl, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C,E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. "Meso"  je ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje.

.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.