Kompjuterski dizajner lijekova R. Vianello _ i _ Marie Curie stipendija za znanstveno istraživanje


Robert Vianello IZVOR:www.irb.hr

Autor/Izvor: SUPRA, Izvor:Novi list 240911,

Objavljeno: 23.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kompjuterski dizajner lijekova R. Vianello _ i _ Marie Curie stipendija za znanstveno istraživanje

Kako poboljšati liječenje kroničnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove?

 

Hrvatski znanstvenik dr.sc. Robert Vianello  jedan je od odabranih kojima je Europska komisija odala priznanje proglasivši ih svojevrsnim ambasadorima  kampanje kojom je popratila  ulazak Hrvatske u EU. Naziv kampanje je „Hrvatska u Europskoj uniji, rastemo zajedno” a ista je predstavljena  na mrežnim stranicama  http://www.croatia-in-the-eu.eu

Kao znanstvenik na Institutu »Ruđer Bošković«, Robert je 2009. godine aplicirao za stipendiju Marie Curie*). Europska komisija ocijenila je njegov istraživački projekt odličnim ocjenama te je postao prvi »Ruđerovac« i jedan od svega nekolicine hrvatskih znanstvenika koji su dobili ovu prestižnu  stipendiju. Napominjemo da je tijekom 15 godina provedbe ovog programa stipendiranja znanstvenog istraživanja, Europska komisija dodijelila čak 50.000 Marie Curie stipendija a Robert Vianello je odabran da, zajedno s još 24-oro kolega, predstavi svih dotadašnjih 50.000 korisnika stipendija dodijeljenih od pokretanja ovog programa 1996. godine!

 

Dobivanjem prestižne FP7 Marie Curie stipendije, Robert je dobio  priliku da od  2010. do 2012. godine na  Kemijskom institutu u  Ljubljani, zajedno sa slovenskim znanstvenim timom  pod vodstvom  Janeza Mavrija, istražuje kako poboljšati liječenje kroničnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te nekih oblika depresije.

U međuvremenu je njihov rad  doveo do značajnog napretka u poznavanju kemijskih spojeva koji uzrokuju spomenute bolesti, te do spoznaja kako reagiraju na lijekove koji su trenutačno dostupni na tržištu. Slovenski i hrvatski znanstvenici dokumentirali su svoja istraživanja u nekolicini dobro prihvaćenih radova objavljenih u vodećim medicinskim časopisima a njihova će  istraživačka suradnja u budućnosti značajno utjecati na razvoj učinkovitijih antidepresiva i lijekova protiv Parkinsonove bolesti. 

Svaki  inovativni proizvođač lijekova - od  ideje, priprave, testiranja pa sve do dobivanja dozvola za novi lijek – mora potroši   barem milijardu eura  a sve skupa traje oko10 godina.

Još donedavno je taj postupak trajao znatno dulje –  »klasičnim« eksperimentalnim metodama istraživanja se najprije trebalo prirediti na stotine novih potencijalno aktivnih spojeva, od kojih je svaki trebao proći prvu fazu testiranja, kako bi se utvrdili oni s najvećim potencijalom.

Danas, međutim,   moderna tehnologija rezultira većom učinkovitošću – prvo se  raznim računarskim metodama među više tisuća »kandidata« za novi lijek izluči njih 4-5,  pa se samo s tim najboljim spojevima započnu “klasična” ispitivanja. Time je cjelokupan proces pronalaska novog lijeka bitno skraćen,  jeftiniji je i prihvatljiviji za okoliš. Riječ je o računalnom dizajnu lijekova, koji je unio pravu revoluciju u farmaceutska istraživanja i ubrzao proizvodnju novih lijekova. Za razliku od »klasičnih« eksperimentalnih metoda istraživanja, računalni znanstvenici,  koriste uglavnom kompjutere kako bi različitim simulacijama došli do odgovora na važna pitanja u znanosti.

Ovim iznimno zahtjevnim područjem - kao kompjutorski dizajner lijekova - bavi se i Robert Vianello.

 

Po okončanju projekta u  Ljubljani, Robert se vratio u Zagreb. Jedan od nepisanih, ali logičnih uvjeta Marie Curie stipendija za znanstveno istraživanje, je povratak. Europska komisija naime, očekuje da se stečeno znanje tijekom usavršavanja vrati u matičnu državu i tamo nastavi s istraživanjima.  Stoga Robert  nastavlja s istraživanjima biološki važnih molekula na »Ruđeru« a sretnom okolnošću smatra činjenicu da se bavi računalnim istraživanjima, koja je, u principu, moguće jednako kvalitetno raditi na bilo kojoj instituciji u svijetu.

 

U  međuvremenu je u Hrvatskoj započela s radom podružnica globalne biofarmaceutske tvrtke AbbVie, usmjerene na razvoj naprednih terapija za najkompleksnije bolesti u svijetu. Na  svečanosti obilježavanju početka rada - o važnosti inovacija u znanosti i razvoju lijekova - govorio je upravo Robert Vianello, ispred  Instituta Ruđer Bošković.

 

*) Marie Curie stipendija za znanstveno istraživanje

Ideja Marie Curie stipendija je omogućiti ponajboljim znanstvenicima odlazak iz matične znanstvene institucije i boravak od 12 do 24 mjeseci na nekom od prominentnih sveučilišta u svijetu po izboru kandidata. Po završetku trajanja stipendije, stipendist se vraća u svoju zemlju i nastavlja provoditi istraživanja. Riječ je o najkvalitetnijim, najkonkurentnijim i financijski najizdašnijim osobnim stipendijama za istraživače u Europi, za kojima vlada ogroman interes. Stipendije pokrivaju sve troškove boravka stranog istraživača, od njegove plaće i osiguranja do troškova istraživanja, tako da gostujuća institucija u pravilu nema nikakve izdatke. Ta stipendija je financijski vrlo izdašna i pokriva sve troškove za vrijeme stipendiranja, uključujući zdravstvena i socijalna davanja, te trošak premještanja obitelji u novu zemlju ili naknadu za odvojeni život. Iako je oko 80% stipendije namjenjeno samom znanstveniku, dio budžeta (oko 20%) namjenjen je financiranju troškova istraživanja, tako da institucija koja ugosti Marie Curie stipendista nema gotovo nikakve troškove. 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.