21.03.*) Dan osoba s Down sindromom: maratonac Jurica Milin


Jurica Milin Izvor:facebook.com

Autor/Izvor: SUPRA, Izvor: Zadarski list 130713

Objavljeno: 20.03.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

21.03.*) Dan osoba s Down sindromom: maratonac Jurica Milin

Dvadesetsedmogodišnjak s Down sindromom isplivao 5-kilometarski maraton Preko – Zadar

 

“Jurice svaka ti čast, uljepšao si mi dan, a bogami si me malo i zamislio” –  komentar je navijača na  podvig  Jurice Milina s Down sindromom  koji je prošlog ljeta  isplivao   maraton Preko – Zadar (5km). Dvadesetsedmogodišnji Jurica  inače  ima  redovno zaposlenje  u trgovačkom centru  Baumax u Zadru - gdje pomaže slagati artikle - a u slobodno vrijeme predano trenira i sudjeluje na plivačkim natjecanjima za osobe s invaliditetom.  U 2012. godini se Jurica sa Svjetskog prvenstva plivača s Down sindromom u Loanu u Italiji vratio s pregršt medalja i srušenim osobnim rekordom. Na Otvorenog prvenstva Hrvatske u plivanju za osobe s invaliditetom  2013. na poljudskom je  bazenu osvojio  8 medalja  za svoj  Plivački klub Sv. Nikole. Slijedilo je Europsko prvenstvo osoba s Down sindromom u rujnu 2013. u Portugalu.  Jurica Milin - mladić s Down sindromom - u  2 godine koliko se bavi plivanjem niže uspjeh za uspjehom i već  je postigao puno, možda više nego prosječan čovjek…

 

U sportske ga je vode uveo njegov današnji trener Renato Škulić - član Kluba daljinskog plivanja Donat. Prema pisanju Zadarskog lista, Jurica obožava plivanje: „Voda je  prirodno Juričino okruženje i u moru se vrti kao dupin, koji mu je omiljena životinja. Nakon odrađenog posla zimi bez bazena, a ljeti bez mora bio bi kao riba na suhom. Pliva sve dok mu trener Renato ne kaže da je dosta i da bi bilo vrijeme da izađe vani, a ni nakon toga ne pokazuje znakove umora. Samo se zadovoljan smiješak i pita je li bilo dobro.“

Petkilometarski maraton Preko - Zadar Juričina je  zasad najduža dionica na otvorenom moru. Plivao je delfinovim stilom a zastao je tek nekoliko puta kako bi poslušao upute trenera. Maraton je posvetio svom - prerano poginulom bratu koji je u dobi od 23 godine tragično nastradao u prometnoj nesreći.

 

*) 21.03. Svjetski dan osoba s Down sindromom

obilježava se simbolično 21. dana  3. mjeseca u godini. Naime, osobe s Down sindromom imaju genetsko odstupanje pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Odstupanje se očituje u tome da se tijekom diobe spolnih stanica 21. kromosom kopira tri puta stoga je i 21. 3. simbolično odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Osim klasične trisomije 21, postoje osobe sa sindromom Down koji imaju dvije različite vrste stanica, jednu s normalnim brojem kromosoma, a drugu s 47 kromosoma, tzv. mozaicizam. Postoji i treći oblik kada dolazi do translokacije dijela kromosoma 21. Mozaicizam se javlja u samo 1-2% slučajeva sindroma Down, a translokacija se javlja u 3-4% posto slučajeva. Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom. (Izvor: www.stampar.hr)
Ujedinjeni narodi (UN) su krajem 2011. prihvatili  rezoluciju  kojom se 21. ožujka obilježava kao  Svjetski dan osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu (Izvor: www.zajednica-down.hr/)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.