Mladom znanstveniku M.Čančeru (24)_priznanje Europske komisije


Matko Čančer Izvor: linkedin.com

Autor/Izvor: SUPRA, Izvor: vecernji.hr 070912

Objavljeno: 24.07.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Mladom znanstveniku M.Čančeru (24)_priznanje Europske komisije

Talentirani znanstvenik na području molekularne biologije i biokemije Marko Čančer, jedan je od ambasadora kampanje “Hrvatska u EU, rastemo zajedno”

 

Talentirani mladi znanstvenik na području molekularne biologije i biokemije Marko Čančer, jedan je od odabranika, kojima je Europska komisija odala priznanje uključivši ih u ulozi ambasadora u kampanju kojom je popratila  ulazak Hrvatske u EU. Naziv kampanje je „Hrvatska u Europskoj uniji, rastemo zajedno” a ista je predstavljena  na mrežnim stranicama  http://www.croatia-in-the-eu.eu.

U kampanji se naglašava kako se  „proširenje EU-a ne svodi samo na pravila i sporazume već da su važni  ljudi i njihova osobna iskustva u izgradnji veza, stvaranje poznanstava i prijateljstava te razvijanje razumijevanja”. Okosnicu kampanje čine istaknuti pojedinci („lica kampanje“, ambasadori) koji podržavaju pristupanje Hrvatske EU-u, koji se odlikuju izuzetnim rezultatima i izvrsnošću u svom području djelovanja te koji izražavaju svoje težnje za budućnost Hrvatske i EU-a kroz koncept: „rasti zajedno”. 

Uz Matka Čančera priznanje Europske komisije dobili su još: znanstvenik Robert Vianello, atletičarka Blanka Vlašić, književnica Slavenka Drakulić, režiser Ognjen Sviličić, ekološki aktivist Domagoj Segregur, glumica Zrinka Cvitešić,  dizajner Marko Pavlović, akademski umjetnik Zlatan Vehabović,  glumica, pjevačica i plesačica Nera Stipčević te 3 studentice-inovatorice-poduzetnice Ana Burica, Josipa Majić i Petra Milković (tim iDerma).

Mi  izdvajamo  one ambasadore kampanje „Hrvatska u Europskoj uniji, rastemo zajedno” čija su postignuća na području  medicine i  industrije orijentirane zdravstvu. To su Robert Vianello, Matko Čančer  te iDerma trio (Ana Burica, Josipa Majić i Petra Milković).

Na ovom mjestu predstavljamo Matka Čančera.

Hrvatski znanstvenik Matko Čančer je stručnjak u području genske i stanične terapije. Premda je navršio tek 24 godine, Matko je već koautor tri ključne referentne publikacije koje su bile predstavljene na međunarodnim konferencijama u SAD-u i Europi. Također, Matko je talentirani znanstvenik na području molekularne biologije i biokemije. Prethodno je radio na otkrivanju genetskih mutacija u bolesnika s leukemijom pri Sveučilišnoj bolnici u Zagrebu.

Osim materinskog hrvatskog, Matko govori engleski, njemački i švedski jezik.

 

Prije  gotovo dvije godine,  Matko Čančer je nakon zagrebačkog PMF-a,  odlučio nastaviti studij u Švedskoj, na Sveučilištu u Uppsali, gdje je upisao molekularnu medicinu te spojio svoje dvije ljubavi - medicinu i znanost - u cilju borbe protiv zloćudnih bolesti i naravno, dovršenja doktorata.

 

U Uppsali se Marko  upoznao s radom  Magnusa Essanda te se uključio u  njegov istraživački projekt. Professor  Essand se približio rješenju - pronalasku lijeku za rak- no farmaceutske kompanije nisu željele ući u realizaciju  jer je profesor  svoja istraživanja objavio u svim relevantnim znanstvenim časopisima pa nije bilo moguće njegov rad patentirati i na njemu zaraditi.

Dr. Essand radi inače i u Sveučilišnoj bolnici u Uppsali, koja je Europski centar za izvrsnost u neuroendokrinim tumorima. Ipak onkolozi te bolnice ne smiju upotrijebiti prototip lijeka za liječenje svojih pacijenata jer zdravstvena administracija lijek nije odobrila. Stoga švedski profesor traži donacije kako bi  dobio zdravstvene i sigurnosne papire za početak prvih testiranja van njegovog laboratorija. No, zbog nedostatka novca, nastavak istraživanja nije siguran.

U međuvremenu je  Matko Čančer paralelno započeo raditi i na svojem projektu. U laboratoriju provodi i do 12 sati dnevno, radi na virusu koji uništava stanice tumora. To je virus koji je korišten u cijepljenju protiv vodenih kozica. Matko ga želi promijeniti i koristiti kao onkolitički virus koji uništava tumorske, a pritom ne šteti normalnim stanicama. Njegov projekt orijentiran je na liječenje neuroblastoma, raka koji najviše pogađa djecu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.