Rak dojke: C. Applegate hrabri žene koje još nemaju a žele dijete


Christine Applegate, Izvor: facebook.com

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.10.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Rak dojke: C. Applegate hrabri žene koje još nemaju a žele dijete

Prije 5 godina, glumici Christini Applegate  dijagnosticiran je rak*) dojke. Dvije i pol godine kasnije, u svojoj 39-oj godini, rodila je djevojčicu. Njeno majčinstvo možda ohrabri žene koje još nisu dobile željeno dijete i vrati vjeru ženama a koje koje su se morale suočiti sa zloćudnim bolestima.

 

U ljeto 2008., tada tridesetšestgodišnja glumica, koja je stekla megapopularnost tumačeći ulogu priglupe kćeri Alla i Peggy Bundy u legendarnoj humorističkoj seriji Bračne vode, objavila je da je mjesec dana nakon dijagnoze izliječena od raka dojke i to radikalnom (dvostrukom) mastektomijom. Iako su joj kancerogene stanice bile pronađene samo u lijevoj dojci, odlučila je ukloniti obje jer su nalazi pokazali da nosi takozvani gen za rak dojke, što je značilo da po­stoje šanse da se rak pojavi i u desnoj dojci. I Christinina mama je također preboljela rak dojke i bila je velika potpora kćeri u borbi s  opakom bolešću.

Glumica se svojoj  publici obratila – kako to priliči osobi iz show-businessa  -  u ABC-evoj emisiji "Good Morning America".  U tom je intervjuu  pokazala  svojim obožavateljima da nije izgubila smisao za humor, ali i svoju ranjivost u suživotu s bolešću.

Priznala je kako je teško nositi se s činjenicom da su joj obje dojke kirurški odstranjene. Grudi su važan dio ženstvenosti svake žene a kad se radi o glumici, onda je tu riječ i o  aspektu karijere. "Ponekad plačem, ponekad vrištim. Jako se razljutim kada se počnem samosažaljevati. No, sve je to dio oporavka", rekla je  glumica. „Prvo sam bila luda, sva sam se tresla. A onda sam pitala liječnike što da sada radim.“ Sada prakticira makrobiotičku ishranu, jede ribe, grahorice, povrće,  izbjegava prerađenu hranu...

 

Govorila je i o svojoj odluci da ukloniti obje dojke iako je bolest zahvatila samo jednu: „Razmišljala sam o tome kako se ne želim više nikad suočiti s tom bolešću i želje­la sam riješiti to jednom zau­vijek“.

Nekoliko mjeseci nakon mastektomije, obavljena joj je rekonstrukcija dojki. Njen današnji suprug, nizozemski glazbenik  Martyn LeNoble, ušao je u glumičin  život kad je proživljavala najteže trenutke bolesti i bio joj cijelo vrijeme potpora.

 

Dvije i pol godine kasnije, došlo je majčinstvo kao najljepša nagrada nakon preboljelog raka dojke.„Smisao života je pronalazak sreće i zadovoljstva u svakodnevnim stvarima, zamislite to kao vodu usred pustinje u kojoj umirete od žeđi. Morate se voditi time“ – izjavila je zvijezda serijala “Bračne vode”.

 

 

 *) Nacionalni dan borbe protiv raka dojke   

obilježava se 7. listopada  po odluci Sabora Republike Hrvatske  iz  2007. godine.

No, na međunarodnom  planu - cijeli je mjesec listopad te  ružičasta vrpca kao simbol- posvećen borbi protiv raka dojke i podizanju svijesti o bolesti na međunarodnom nivou.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.