Uz Dan branitelja*): prevencija PTSP-a i mentalna priprema voj­nika


Zastava na kninskoj tvrđavi Izvor: wikimedia org

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Uz Dan branitelja*): prevencija PTSP-a i mentalna priprema voj­nika

Hrvatski znanstvenici s FER-a i HIIM-a razvili tehnologiju koja može dati jasniju sliku o mentalnoj spremnosti vojnika za rat i tako spriječiti negativne posljedice na njegovu psihu u ratu

 

„Preživjeli ste rat, ali pitanje je kakve je posljedice on na vas ostavio, pogo­tovo ako na sve ono što ste proživjeli niste bili dovoljno pripremljeni. Kaže se “rat ubija i one koji misle da su ga preživjeli“. Vojnika možete opremiti i najmoder­nijom tehnologijom i uređajima, ali puno je važnije osigurati visoku razi­nu njegove mentalne, tj. psihološke spremnosti“ – ovo su riječi  generala, sveu­čilišnog profesor i znanstvenika Krešimira Ćosića, koji je i sam prošao rat a u mirnodopskim uvjetima radi na istraživanjima. Izdvajamo projekt u kojem su uz prof. dr. sc. Krešimira Ćosića, sudjelovali dr. sc. Siniša Popović s  Fakulte­ta elektrotehnike i računarstva (FER) te akademik Ivica Kostović i doc. dr.sc. Milan Radoš s  Hrvatskog insti­tutu za istraživanje mozga Medicinskog  fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (HIIM).

Radi se o području neuroznanosti i korištenju meto­da iz psihologije i psihijatrije u kombinaciji  s modernim računal­nim tehnologijama. Ekipa znanstvenika okupljena na FER-u i na HIIM-u već dulje vrijeme ra­zvija nove metode kojima se može efikasnije suprotstaviti stresu, kojima bi se mentalno pripremali  voj­nici te  preventivno djelovalo protiv PTSP-a. Područje primjene nije isključivo u pripremi vojnika (na primjer, voj­nici koji odlaze u NATO-ove operacije), već i kod drugih profesija ekstremno izloženih stresu (policajci, ekipe hitne pomoći, vatrogasci   i drugi).

Znanstveni rezultati prof. Ćosića, akademika Kostovića i njihovih kolega, objavljeni su i u uglednim svjetskim časopisima poput Translational Neuroscience.

„Prvo smo testiranje proveli na ogra­ničenoj skupini (desetak hrvatskih vojnika) neposredno prije njihova odlaska u misiju u Afga­nistanu. Svatko od njih bio je izložen dramatičnim i uznemirujućim snimka­ma u simulatoru, koje su svojim kame­rama snimili vojnici tijekom borbi s ta­libanima. Funkcionalnom magnetnom rezonancijom u takvim uvjetima ana­lizirali smo kako svatko od njih reagira na stresne sadržaje s kojima se suoča­va i koji im se prikazuju pred očima. Analizirane su njihove moždane reak­cije i fiziološki podaci koji se odnose na promjene broja otkucaja srca, brzine disanja, znojenja, tlaka, kao i promje­ne u njihovu izrazu lica i glasa. Sve to pokazuje kako se pojedinac osjeća dok gleda uznemirujuće sadržaje.

 

Dobiveni rezultati jasno pokazuju ra­zlike između moždanih reakcija onih vojnika koji su bili mentalno spremni na ono što ih je očekivalo u Afganistanu, od onih koji to nisu bili.

Kada sustavi razvijeni na FER-u utvrde na koje je situacije vojnik reagirao previše emotivno, kroz nove pažljivo dozirane audio-vizualne stimulacije, uz potporu njegovih zapovjednika, osposobljava ga se da u sličnim situacijama reagira puno više na kognitivnim razinama, a manje na emocionalnim.

 

Mi ne možemo biti NATO-ov centar izvrsnosti za na primjer, zrakoplovno inženjerstvo, ali možemo postati NATO-ov centar izvrsnosti za prevenciju posttraumatskih stresnih poremećaja i mentalnu pripremu NATO-ovih voj­nika. Mislimo da Hrvatska sa svojim insti­tucijama koje imaju golemo iskustvo u liječenju posttraumatskih stresnih poremećaja naših branitelje - u suradnji s FER-om i HIIM-om te MORH-om ima što ponuditi NATO-u.“ – izjavio je profesor  Ćosić u intervjuu Večernjem listu (170312)

 

Da psihičku pripremu voj­nika treba ozbiljno shvatiti, dokazuju mnogi alarmantni statistički podaci o samoubojstvima kako hrvatskih branitelja Domovinskog rata tako i američkih vojnih veterana. Samoubojstva nekadašnjih vojnika su najčešće posljedica doživljenog stresa na bojištu i nemo­gućnosti ponovne prilagodbe životu u miru.

 

Mnogi životi možda bi bili i spašeni da su se koristile nove metode jačanja mentalne spremnosti uz pri­mjenu novih tehnologija koju je skupi­na hrvatskih znanstvenika u timu prof. Ćosića i akademika Kostovića već testirala.  

 

 

*) Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. kada je točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila je hrvatska zastava.  U vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" -  u samo 84 sata - hrvatska vojska i policija oslobodile su Knin, Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj, Plitvice Gračac, Lovinac Sveti Rok, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja s oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, sve do međunarodno priznate granicu Hrvatske i BiH. (Izvor: www.sabor.hr, Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.