Utopija dr. Kalinića: brod-poliklinika za otoke!


helidrom na obali Izvor:wikipedia.org

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Utopija dr. Kalinića: brod-poliklinika za otoke!

A što je s telemedicinom?

 

Hrvatska ima oko 1250  otoka, otočića i hridi ali je tek  60tak otoka  naseljeno s oko 125.000 stanovnika. Na njih je mislio umirovljeni liječnik Joško Kalinić kada je osmislio projekt broda-poliklinike. Otočani su naime, manje ili više zbrinuti po pitanju primarne zdravstvene zaštita, no do liječnika specijalista uglavnom moraju putovati do bolnice na kopnu.

 

"Zbog odlaska na  preglede u bolnice u Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeku i Pulu otočani proživljavaju nepoželjne morske avanture gubeći vrijeme, novac i živce, a još se uz to izlažu brojnim prometnim i administrativnim neugodnostima. Projekt ima za cilj umanjiti sve te probleme, unaprijediti specijalističku zdravstvenu zaštitu otočana obavljanjem pregleda na otocima te istovremeno uštediti velika financijska sredstva HZZO- u koji sada plaća putne troškove otočanima“, objašnjava umirovljeni dr. Kalinić a prenosi HINA.

Evo kako je Joško Kalinić zamislio tu prvu brod-polikliniku u Europi: imala bi 10 specijalističkih ordinacija (ginekološku, pedijatrijsku, internističku, kiruršku, urološku, ortopedsku, otorinolaringološku, okulističku, dermatološku i psihijatrijsku). Predviđena je čekaonica za bolesnike,  prostorija za polivalentni ultrazvuk i prostorija za zdravstvenu administraciju. Na gornjoj, od ukupno četiri palube, nalazio bi se helidrom te  pokretna rampa za invalide u kolicima.

Brod-poliklinika bi obilazila otoke po utvrđenom rasporedu u trajanju od dva do četiri dana za svaku od „jadranskih“ županija a preglede bi obavljali specijalisti iz bolnica tih istih  županija koje bi ujedno bile i suvlasnice broda-poliklinike. Po ideji Joška Kalinića, vlasništvo nad brodom-poliklinikom  bi  još dijelili: Vlada RH (?), Ministarstvo zdravstva (?zdravlja!), Ministarstvo prometa (?) i HZZO (?). (Dr. Kaliniću izgleda nije nije poznato da je Vlada RH najviše državno izvršno tijelo, koje djeluje za državu RH i u njezino ime i koja je skupno tijelo sastavljeno od ministara na čelu pojedinih ministrstava).

Planirana duljina broda-poliklinike bi bila 40 metara, širina 9 metara a razvijao bi brzinu do 24 čvora. Dodatnu funkciju bi brod-poliklinika imao u slučaju većeg incidenta na moru u relativnoj blizini kada bi se mogao uključiti u potragu i spašavanje. Uz to bi se uz naplatu mogle u sezoni pružati usluge turistima.

Cijena broda-poliklinike? Prava sitnica – tek 14 milijuna kuna!  Kalinić predviđa da bi se  broda-polikliniku „financirao iz državnog proračuna, EU fondova, HZZO-a, Ministarstava zdravstva, turizma, znanosti i prometa, pet primorskih županija, otočnih gradovi i općina, te donatora“

 

Dr. Kalinić kaže da bi  brod-poliklinika bio  prvi takve vrste u Europi. Čudno da se nitko do sada nije sjetio realizirati ideju o plovećoj zdravstvenoj jedinici? Čak ni bogati Skandinavci s  razvedenom obalom!  A možda je problem ipak negdje drugdje? Budući da se nije dogodila niti jedna strukturna promjena u sustavu hrvatskog zdravstva, taj će sustav funkcionirati isto kao i prije, neprestano generirajući gubitke koje onda saniraju porezni obveznici. Sukladno tome u mnogim glavama – kad je riječ o zdravstvu - još prevladava  način razmišljanja tipa „raditi račun bez krčmara“ dakle gospodarski  nepromišljeno …

 

Doktore Kaliniću, pa kako će županije financirati novi brod-polikliniku kad  nemaju novaca niti za sanaciju postojećih bolnica već su vlasnička  prava i obvezu sanacije prenijele na državu!!!

 

S aspekta želja je Kalinićev brod-poliklinika odlična ideja!  No želje treba uskladiti s mogućnostima! A (ne)mogućnosti su ovakve: u travnju je aktualni dug hrvatskog zdravstva bio 5 milijardi kuna (kaže pozicija-ministar Linić) do 7 milijardi kuna (kaže opozicija-bivši ministar zdravstva Reiner).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.