Drugačije pozicioniranje radnih terapeuta


Autor/Izvor: www.vijesti.gorila.hr, www.hr.wikipedia.org

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Drugačije pozicioniranje radnih terapeuta

Aspekt radne terapije koji će tek u budućnosti biti adekvatnije pozicioniran

 

Radni terapeuti pomažu oboljeloj ili unesrećenoj osobe  da se  ponovno uključi u svakodnevni život. No i u području prevencije za radne terapeute bi se moglo naći puno posla. Prvenstveno u seniorskim domaćinstvima. Ali i mlađim osobama, u radnoj sredini, u domu ali i u školi dobro bi došao trening pod vodstvom radnog terapeuta.

Ono što radni terapeuti rade a što je već  dobro pozicionirano

Radna terapija je  zdravstvena struka koja omogućava osobama  sa smanjenim tjelesnim i mentalnim sposobnostima da budu što samostalniji  i  što bolje uključena u svakodnevni život. Tijekom rehabilitacije radni terapeut  educira i trenira oboljelu ili unesrećenu osobu  da živi što kvalitetnijim životom i da izbjegne izolaciju. Mnoge ozljede i bolesti sustava za pokretanje, živčanog sustava i drugih tjelesnih sustava ostavljaju trajne posljedice, zbog kojih je teško obavljati svakodnevne aktivnosti – od kretanja i održavanja osobne higijene do obavljanja posla, razonode i druženja.

Radni terapeut pomaže svom klijentu da unatoč smanjenoj i ograničenoj sposobnosti funkcionira što samostalnije. Pritom ga potiče i podučava novim načinima izvođenja određenih radnji uz pomoć posebnih pomagala ili bez njih. Primjerice, s  osobom  koja je imala težak  moždani udar, radni terapeut će provoditi  vježbe da ponovno nauči držati čašu, upotrebljavati pribor za jelo, odijevati se, češljati i drugo.

Osobe koje su stradale u nesreći ili im je nagli nalet bolesti - kao što je to najčešće slučaj kod moždanog udara – “preko noći” oduzeo uobičajeni životni ritam, nisu jedini klijenti radnih terapeuta. Oni rade i sa psihijatrijskim bolesnicima, ovisnicima i mentalno zaostalim osobama koje zbog svoga stanja imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i obveza. U ustanovama, kakve su psihijatrijske bolnice, domovi umirovljenika i ustanove za osobe sa smetnjama u razvoju radni terapeuti planiraju i osmišljavaju slobodno vrijeme pacijenata.: likovne, glazbene i druge radionice,  razne oblike druženja kao što su  proslave, predstave, organizirani posjete kinu, kazalištu, crkvi itd.

Tijekom rada i trajnim obrazovanjem radni terapeuti se mogu specijalizirati  za rad na neurologiji, traumatologiji, ortopediji, psihijatriji, pedijatriji, domovima umirovljenika I drugo.

Aspekt  radne terapije koji  će tek u budućnosti biti  adekvatnije pozicioniran

No i u području prevencije za radne terapeute bi se moglo naći puno posla. Prvenstveno u seniorskim domaćinstvima ali i kod mlađih osoba, u radnoj sredini, u domu,  u školi.

Mnogim seniorima bi dobro došla pomoć radnog terapeuta - kako  urediti svoj dom, odnosno kako prilagoditi radne površine i rasporediti namještaja, kako čuvati energiju pri obavljanju određenih radnji – da si olakšaju i produže život u vlastita četiri zida i odgode  jednosmjerni odlazak u instituciju za njegu starih i nemoćnih.

Trening s radnim terapeutom koristio bi i mladim kroničnim bolesnicima, koje  bolest “nagriza” polako i koji je stoga ne uzimaju dovoljno ozbiljno za razliku od  na primer osoba stradalih od moždanog udara  kojima je bolest “preko noći” oduzela uobičajeni životni ritam.

Angažiranje  radnih  terapeuta  bi  bilo poželjno i u tvrtkama i školama.  Mnogi zaposlenici i učenici provode znatan dio dana sjedeći uz kompjutere,  koristeći mobitele i razne gadgete. Računalo, stroj ili bilo koje radno mjesto drže tijelo u jednom te istom, prisilje­nom položaju. Iz dana u dan.  Zakon o radu, Pravilnik o sigurnosti i zašti­ti zdravlja pri radu s raču­nalom prilično detaljno pro­pisuje kako treba izgledati radno mjesto i kakvu opremu

Poslodavac mora nabaviti. No, to je samo jedan dio rješenja problema. Drugi dio problema  je u  našoj inerciji, u načinu na koji obavljamo određene pokrete i radnje, bez obzira da li se radi o slanju sms, ili na primjer o pisanju važnog financijskog izvješća. Čovjek teško  mijenja navike čak i kad osvijesti da su nezdrave. Kakav položaj tijela pred PC-om, što s rukom i tipkovnicom, što s ramenima, vratom i očima….što s palcom koji otipka desetke sms-ova dnevno ?

Povremeni ciljani i repetitivni treninzi  pravilnog obavljanja radnji pod  vodstvom  radnog terapeutom, dugoročno bi doprinjeli  očuvanju zdravlja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.