Što to promovira Ministarstvo zdravlja na svom webu?


Izvor: www. zdravlje.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što to promovira Ministarstvo zdravlja na svom webu?

Da li „podobna“ tema za objavljivanje na mrežnim stranicama Ministarstva zdravlja uključuje i oblik vlasništva? Ako je javno – sve može…

 

Europska  komisija dodijelila je 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava za znanstvena istraživanja***) privatnoj bolnici Sveta Katarina i privatnom laboratoriju Genos. Ministarstvo  zdravlja RH  potrošilo je  2, 3 milijuna kuna novca poreznih obveznika i kupilo opremu (integriranu neurokiruršku salu**) za državnu bolnicu  KBC Sestre milosrdnice te 3 milijuna kuna za  robota- neurokirurga***) u državnoj bolnici KB Dubrava.

Za prvu vijest uredništvo mrežnih stranica Ministrastva zdravlja ocijenilo je  da ne zaslužuje objavu dok su preostale  dvije vijesti objavljene.

K tome još – ministar zdravlja prisustvuje predstavljanju opreme u državnoj bolnici – pa vijest lakše dođe i u druge medije, specifično javnu/državnu televiziju (nije li to prikriveno oglašavanje?).

Inače,  ministar Ostojić je na predstavljanju robota-neurokirurga u KB Dubrava, izjavio  da bi ulaganje u istraživanje, razvoj i zdravlje trebala biti strategija svakog uređenog društva, pa tako i hrvatskog te da njegov dolazak u državnu bolnicu KB Dubravu na to ukazuje.

 

U istoj je prigodi pak ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao  kako  projekt robota-neurokirurga pokazuje da smo, kad je riječ o znanju, posebno u području medicine, već punopravni članovi Europske unije. (Napomena robot-neurokirurg je rezultat  inovativnog rada znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u suradnji s državnom bolnicom KB Dubrava. Ali, robot-neurokirurg još nije u funkciji,  mora tek proći klinička ispitivanja!)

A sad o „stvarima“ po kojima – izgleda još nismo u Europskoj uniji!

Jedno od najvećih dostignuća EU su  princip konkurencije i 4 slobode: kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala.  Dok ostale članice EU redom potiču razvoj privatnog zdravstvenog sektora i jačaju suradnju privatnog i javnog sustava – u Hrvatskoj se događa suprotno. Ministarstvo zdravlja donosi odluke koje idu u smjeru sve naglašenijih neravnopravnih uvjeta na tržištu na štetu privatnih poduzetnika u zdravstvu a to je protivno  praksi zemalja Europske unije. I u konačnici loše za pacijente -korisnike usluga zdravstvenog sustava.

Praksa u državama članicama EU koje redom podržavaju razvoj privatnog zdravstvenog sektora i jačaju suradnju privatnog i javnog sustava– pokazuje da to ima pozitivan ishod za zajednicu jer je dokazano da privatni sektor doprinosi skraćivanju lista čekanja i dizanju kvalitete zdravstvenih usluga kao i ukupne učinkovitosti javnog sektora zdravstva.(u Hrvatskoj su javne bolnice u vlasništvu države i županija).

 

_________________________________________________________________________________________________________

*) U prvoj polovici lipnja  Ministarstvo zdravlja je na svojim mrežnim stranicama  predstavilo 2,3 milijuna kuna vrijednu integriranu operacijsku salu „Olympus Endoalpha“ u Klinici za neurokirurgiju državne bolnice KBC-a Sestre milosrdnice. Uređenje i opremanje sale financiralo je Ministarstvo zdravlja

 

**) Sredinom srpnja Ministarstvo zdravlja je na mrežnim stranicama predstavilo  3 milijuna kuna vrijedan robot za neurokirurgiju u državnoj bolnici KB Dubrava („RONNA -RObotic Neuro-NAvigation“ robot je rezultat  inovativnog rada znanstvenika sa zagrebačkog FSB-a u suradnji s KB Dubrava. Ali, robot-neurokirurg još nije u funkciji,  mora tek proći klinička ispitivanja).

 

***) Interdisciplinarni projekta pod nazivom „Multidimenzionalna omika u stratifikaciji pacijenata s lumbalnim bolnim sindromom“  su započeli i razvili hrvatski znanstvenici iz privatne bonice Sveta Katarina i privatne tvrtke Genos a voditelji projekta prof.dr. Dragan Primorac i prof. dr. Gordan Lauc, su u tim okupili znanstvenike iz 7 drugih država uključujući i SAD. Europska komisija dodijelila je tom istraživanju 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.