Ministarstvo ne štedi na neuro - kirurgiji: područje izvrsnosti hrvatskog zdravstva


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 19.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministarstvo ne štedi na neuro - kirurgiji: područje izvrsnosti hrvatskog zdravstva

2,3 milijuna kuna za neurokiruršku opremu KBC Sestre milosrdnice i 3 milijuna kuna za robota-neurokirurgiju KB Dubrava

 

U prvoj  polovici  lipnja  Ministarstvo zdravlja  je na svojim mrežnim stranicama  predstavilo 2,3 milijuna kuna vrijednu integriranu operacijsku salu „Olympus Endoalpha“ nabavljenu  za Kliniku KBC-a Sestre milosrdnice.  Samo mjesec dana kasnije, sredinom srpnja, Ministarstvo je predstavilo  3 milijuna kuna vrijednog robot za neurokirurgiju  KB Dubrava - koji  doduše još nije u funkciji pacijenata – prethode tek klinička ispitivanja! Ministar zdravlja  Rajko Ostojić prisustvovao je prvom i drugom predstavljanju a vijest su prenijeli  brojni mediji. U oba se slučaja radi o ulaganjima u neurokirurgiju.

Kupnja neurokirurške opreme za  KBC Sestre milosrdnice: Integrirana operacijska sala u KBC Sestre milosrdnice donosi  niz prednosti: skraćuje vrijeme neurokirurških operacija i nudi pacijentima usluge po najvišim svjetskim standardima. Putem audio-video sustava prikaz operacije može se iz sale projicirati u predavaonicu Klinike, što će pridonijeti edukaciji specijalizanata i liječnika. Moguće je održavanje on-line kongresa i radionica u suradnji sa svjetskim klinikama.

Već  u lipnju je u novokupljenoj sali  uspješno  izvedena prva operacija tumora mozga u budnom stanju bolesnika. Naziv „integrirana sala" znači da se sa svom medicinskom i nemedicinskom opremom u sali upravlja preko jedne upravljačke konzole. Putem ekrana na dodir omogućava se brza dostupnost podataka te upravljanje medicinskom i nemedicinskom opremom; ukratko: bolja organizacija i kraće trajanje operacija.

 

Ulaganje u hrvatsko istraživanje- razvoj inovativne neurokirurške opreme (robot)- kojoj tek predstoji potvrda kroz  klinička ispitivanja u KB Dubrava: Projekt „Primjena robota u neurokirurgiji – RONNA (RObotic Neuro-NAvigation)“ predstavlja  inovativni rad znanstvenika sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), koji su izradili softver i alate potrebne za izvođenje neurokirurških zahvata. Iz KB Dubrava projekt vodi doc. dr. Darko Chudy. Tijekom testiranja ispitat će se pouzdanost tehnologije i robotske interakcije s kirurgom. Robot je opremljen  brojnim senzorima i kamerama, navođen vizijskim sustavom, zbog čega može osigurati preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruke. Kvalitetnije izveden operacijski zahvat znači manju traumu pacijenta, brži oporavak, a u konačnici i smanjene troškove liječenja.

 

Očekuje se da će robot obavljati neurokirurške operacije kao iskusan asistent, a zahvaljujući svojoj preciznosti, neosjetljivosti na umor i inteligenciji, bit će od neprocjenjive pomoći kirurzima.

 

Novac za ovaj projekt osigurao je Hrvatski institut za tehnologiju kroz program TEST – razvoj inovativnih tehnologijskih projekata u akademskoj zajednici.

 

Pokažu li klinička ispitivanja dobre rezultate, hrvatski pacijenti će dobiti preciznije i manje rizične neurokirurške operacije, a hrvatski znanstvenici još jednom će dokazati da su ravnopravni sa svjetskim kolegama te se uključiti u tržište visokih tehnologija. Dakle, tek kad  klinička ispitivanja budu završena – znat će se "je li zec na ražnju" -  odnosno, hoće li   uloženi novac dati rezultate i  hoće li  teoretske prednosti  robota-neurokirurga biti pretočene u stvarne koristi za pacijente.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.