Dokumentarac Posljednja ambu- lantna kola Sofije (ljetno kino)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dokumentarac Posljednja ambu- lantna kola Sofije (ljetno kino)

Projekcija u petak 23.08. 2013. u petak ponoć (24,00) - Gradec

 

Višestruko nagrađivani dokumentarac sniman je u Sofiji, u kojoj je broj ambulantnih kola i timova hitne medicinske službe spao na njih 13 u gradu s  3 milijuna stanovnika. Snimatelji prate 3-člani tim, koji funkcionira u nemogućim uvjetima, prvenstveno  zahvaljujući svojoj humanosti i smislu za humor. Oni  spašavaju živote u  glavnom gradu Bugarske, najsiromašnije članice EU- u, u kojoj je sustav hitne pomoći blizu potpunog raspada.


Dr. Krassi, medicinska sestra Mila Mikhailova i vozač Plamen Slavkov puše cigaretu za cigaretom i pomažu svojim sugrađanima ponekad i u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Dokumentarni film o tim izuzetnim ljudima – koji funkcioniraju u nemogućim uvjetima - sniman je u dužen vremenskom razdoblju a završen je 2012. godine. U nastavku nekoliko karakterističnih isječaka.  

Slučaj prvi: Muškarca s Parkinsonovom bolešću treba otpremiti u bolnicu, no njegova supruga nezna kako pa zove Hitnu i slaže da se radi o moždanom udaru. Dolazi tim Hitne, dr. Krassi i  medicinska sestra Mila odmah uviđaju o čemu se radi te se sukobljavaju sa ženom bolesnika i  oštrim tonom joj govore da manipulira…Sustav bugarske hitne  medicinske pomoći ne samo da je  potkapacitiran, već nema  ni propisanih procedura/protokol pa terenskom timu Hitne ne preostaje ništa drugo no da sam „uvodi red“ i da svojim autoritetom „brani” sustav od navale “nepodobnih” pacijenata.  

Slučaj drugi: U školi se srušio ormar na malog đaka…Preuzima ga  tim Hitne i odvozi u bolnicu. Cesta je puna rupa a ni amortizeri ambulantnih kola nisu u besprijekornom stanju … Sestra Mila s puno nježnosti tješi unesrećeno dijete koje krikne u bolovima svaki put kad vozilo naiđe na rupu. Ona mu pokušava skrenuti pažnju i zabaviti ga  igrom: “Sunčice mila, ajmo brojat rupe ...“

 

Slučaj treći:  Dolazi poziv za Hitnu s gradske periferije…Vozač ambulantnih kola Plamen nikako da nađe adresu, radi se o  zabiti, vožnji  kroz  šikaru i zarasle poljske puteljke. Na kraju ipak,  uz pomoć policije, pronalaze unesrećenoga. Tada  ustanove da  se radi o ženi koja je već danima mrtva i kojoj su „crvi pojeli pola glave”.  Sestra Mila „puca po šavovima“ i viče na susjedu: „Kad ste je zadnji puta obišli…a njenu penziju  ste znali pokupiti…“.  I dr. Krassi očajava  te se „istresa” na dispečera Hitne. Krassi je jedini reanimatolog u višemilijunskoj Sofiji a zdravstveni sustav ga „troši“ tako da satima  mora sa svojim timom lutati po periferiji kako bi na kraju pronašao osobu koja je već duže vrijeme mrtva.

Slučaj  četvrti:  Na prometnom čvoru pronađen je pijanac sa slomljenim udom. Tim Hitne ga treba prevesti u bolnicu, no pijanac je potpuno izvan kontrole. Sestra Mila ga ipak obuzdava na jedini mogući način – tako da mu odgovara istom mjerom, oštra je i viče na njega.

Slučaj  peti:  Mama zove Hitnu jer se njen 28-godišnji sin predozirao. Mladić je ovisnik od svoje 13. godine. Ne postoji savjetovalište za ovisnike i njihove obitelji pa sestra Mila pokušava dati mami podršku i nagovoriti mladića na promjenu: “Ostavi to društvo koje te uvijek ponovo uvlači...Poslušaj mamu, preseli se.. Nećeš prestati s drogiranjem dok  se ne preseliš”. No i sestru Milu -  do tada optimističnu, energičnu i svakoj situaciji doraslu -  hvata beznađe: „Gotov je sa životom a mogao bi prestati samo kad bi htio…”

U povremenim predasima - rijetkim trenucima u kojima nisu u službi spašavanja života svojih sugrađana - Plamen, Mila i dr. Krassi govore i o svojim privatnim životima i očekivanjima. Slabo su plaćeni, uz posao u Hitnoj honorarno rade i druge nemedicinske poslove. Vozač ambulantnih kola Plamen priča o dojmovima iz  posjete  luksuznoj  vili koja čak ima uređaj koji omogućava umjetni snijeg…Medicinska sestra Mila  mašta o vlastitoj kući s ogromnim dnevnim boravkom i kristalnim čašama za vino dok  razgovara sa svojim djetetom prije spavanja ili  gata kolegama na poslu u šalicama za  kavu iz automata….

Dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije donosi osobne priče - troje  izuzetnih ljudi djelatnika Hitne službe medicinske pomoći u bugarskom glavnom gradu  i njihovih pacijenata - ali i priču o zdravstvenom sustavu  Bugarske, najsiromašnije članice EU- u, u kojoj je sustav hitne pomoći blizu potpunog raspada.  Prije samo  20 godina u Sofiji je bilo 140 timova hitne pomoći, na  početku snimanja ovog dokumentarca bilo je tek 13 timova a pri kraju snimanja filma još i manje!

Autor ovog dokumentarca Ilian Metev je bugarski redatelj, snimatelj i akademiski violinist. Diplomirao je režiju dokumentarnog filma 2008. godine na National Film & Television School (Velika Britanija). Posljednja ambulantna kola Sofije su nagrađena  na brojnim festivalima, izdvajamo:

  • Međunarodni filmski festivala u Cannesu 2012. - France 4 Visionary Award;
  • Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma - Grand prix za najbolji dokumentarni film;
  • Međunarodni festival dokumentarnog filma u Firenci 2012. - nagrada za najbolju režiju;   
  • DOK Leipzig 2012. - Srebrna golubica (Silver Dove);
  • Sarajevo Film festival 2012; 
  • Montreal World Film Festival 2012; 

IDFA 2012; 2013.- zahvaljujući brojnim uspjesima na međunarodnim festivalima, dokumentaracPosljednja ambulantna kola Sofije je uvrštena i u program Panorama - Best of Fests Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), gdje se prikazuju filmovi koji su svojim uspjesima i generiranim interesom obilježili godinu. (Izvor: HAVC)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.