Bolnice u Izraelu pridružuju se *Zelenom ponedjeljku!


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bolnice u Izraelu pridružuju se *Zelenom ponedjeljku!

Prehrana i bolest

 

Zeleni ponedjeljak*)  je međunarodna  kampanja za promjenu prehrambenih navika, u koju se – javlja The Jerusalem Post- uključuje sve više izraelskih bolnica. Jednom tjedno  nema crvenog mesa na jelovniku  bolničkih kuhinja i  zalogajnica.

Među prvima u Izraelu koji su prihvatili Zeleni ponedjeljak je Medicinski centar Sourasky u Tel Avivu, gdje su kampanju promovirali glavna klinička dijetetičarka dr. Olga Raz i medijska zvijezda Miki Haimovich.

Ovom kampanjom se ohrabruju pacijenti, posjetitelji i zaposlenici bolnica da smanje konzumaciju mesa, preuzmu više odgovornosti za svoje zdravlje i umanje  rizik od kroničnih bolesti. Manje crvenog mesa u prehrani znači manja vjerojatnost od dobivanja malignih tumora dojke, prostate, debeloga crijeva i drugih oblika zloćudne bolesti, manja opasnost od kardiovaskularne bolesti, dijabetesa i  pretilosti.

Zeleni ponedjeljak poduprli su i medicinski stručnjaci Medicinskog centra Sveučilišta Hadassah koji, osim zdravstvenih razloga, ističu i velik ugljični otisak pri proizvodnji mesa, te Medicinskog centra Assaf Harofeh u Tzrifinu gdje navode da kada bi se svaki Izraelac jednom tjedno odrekao mesa, utjecaj na okoliš bio bi jednak smanjenju broja vozila na cestama za pola milijuna. (Izvor: jpost.com)

 


*)Zeleni ponedjeljak  je međunarodna kampanja za poboljšaju  zdravlja ljudi i  umanjenje  rizika od kroničnih bolesti - prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Uz zdravstvenu dobrobit za pojedinaca – koja je mjerljiva manjim rizikom od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa – tu je još i dobrobit za okoliš jer se smanjuje potrošnja vode i uporaba fosilnih goriva neizostavna u mesnoj industriji.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.