Motar, petrovac, šćulac- ukusno samoniklo bilje s plaže u kuhinju


motar Izvor: wikipedia

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.08.2014.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Motar, petrovac, šćulac- ukusno samoniklo bilje s plaže u kuhinju

Motar - jestiva samonikla biljka koju možete ubrati  na svakoj plaži i od nje sami pripremiti besplatan i ukusan obrok  ali i  skupo platiti u elitnom restoranu. Debeli, mesnati listići  te otporne zelene biljke koja - čini se golom oku raste  iz samoga kamena tik uz more – imaju slankast i aromati­čan okus i  kao prvorazredna  delicija su  na jelovniku restorana koji koncept svog ku­hanja zasnivaju na prirodnim aromama i spoju tradicionalne i moderne kuhinje.

Tu  samoniklu biljku koja je slanost pokupila od mora  a aromatičnost od  sunca na kojem se debeli mesnati listići griju -  možete  pripremiti za jelo na jedan od slijedećih načina:  

  • na lešo, začinjen (mora biti prokuhan jer je sirov neugodan za jelo zbog eteričnih ulja),
  • kao dodatak  rižotu,
  • na fritaju,
  • kao sastojak variva ili  juhe,
  • kao sastojak u keksićima koji se serviraju uz rakiju ili  vino,
  • kao sastojak u domaćim  grisinam posutim krupnom solju,
  • ili ukiseljenog u vinskom octu - kao što su to nekada radili  pomorci koji su ga nosili na daleka putovanja da im bude prirodni lijek protiv skorbuta, ne zbog vitamina C nego zbog kiselosti listića boga­tih eteričnim uljima.

 

Motar je najbolji kada je ubran  - prije cvjetanje, od sredine svibnja do sredine lipnja - oko blagdana Svetih Petra i Pavla (29. lipnja), zato ga zovu još petrovac ili  šćulac. Navodno je u srednjem vijeku - u vrijeme gladi- mnogima pomogao da prežive ….

Bere se poput divljih šparoga: uhvatite prstima i napravite  pregib  pa se sam odlomi…

 

I dok ga u mediteranskom području  ima u izobilju, preko njega prelazimo i gazimo ga, u Engleskoj su ga nekada sadili i njegovali u perivojima. Motar nalazimo i u književnosti: spominje se u grčkoj mitologiji, kao hrana Posejdona i Zeusa a spominje ga i Shakespeare   u drami Kralj Lear. 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.