Primalja Jaga etablira europsku praksu:priziv savjesti je ljudsko pravo


Jaga Stojak Izvor:Vigilare

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.08.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Primalja Jaga etablira europsku praksu:priziv savjesti je ljudsko pravo

Preusko je shvaćanje priziva na savjest isključivo u kontekstu vjeroispovijesti. Priziv savjesti većina razvijenih zemalja svrstava u kategoriju prava na slobodu

 

Po­zvavši se na priziv savjesti, primalja  Jaga Stojak  iz kninske bolnici OB „Hrvatski ponos“ odbila je radne obveze povezane s pobača­jem te dobila otkaz koji je  u međuvremenu poništen.

 

Članak 40. Ustava RH jamči pra­vo svakog državljanina na javno očitovanje savjesti i vjeroispo­vijesti. Zakon o liječništvu eksplicitno navodi da liječnik ima pravo priziva savjesti i da ga može primije­niti u svim postupcima koji se kose s njegovim uvjerenji­ma, ali pritom ne smi­je ugroziti život pacijenta. U zakonima o sestrinstvu i primaljstvu priziv savjesti se ne spominje eksplicitno kao pravo me­dicinskih sestara i primalja. No, isto tako Zakon o primaljstvu nigdje u opisu djelatnosti primalje ne predviđa prekid trudnoće, već opisuje sadržaje zdravstvene skrbi o majci i djetetu.

U prilog primalje Stojak ide i Etički kodeks primalja ali i europska praksi u prizivu na savjest jer velik broj razvijenih zemalja priziv savjesti svrstava u kategoriju prava na slobodu, dok neki taj institut smatraju i oblikom građanskog aktivizma („građanske neposlušnosti“).

Slučaj primalje Jage ukazao je  na još jednu neuralgičnu točku hrvatskog zdravstva,te izazvao lavinu reakcija. Prenosimo one najzanimljivije:

 

Sanja Sarnavka

Šefica udruge B.a.B.e. , kaže kako svatko mora imati pravo izbora. Ženama se mora  omogući pravo na prekid trudnoće, a  liječnici, odnosno sestre i primalje moraju imati pravo reći da to ne žele raditi. Bolnica, pak, objaš­njava Sarnavka, mora paci­jentici omogućiti izvođenje abortusa, odnosno osigurati osoblje koje to želi raditi. „ Glupost je da netko zbog priziva savjesti dobije otkaz. Iako mi se čini da je poziva­nje na savjest sada postalo moderno…. Kao radikalan primjer pozivanja na savjest istaknula je slučaj farmaceutkinje koja je odbila izdati kontracepcijske pilule jer to nije u skladu s njenom sa­vješću. (Izvor: Večernji list od 17.kolovoza)

 

Antonela Karačić

Sanacijska (nova) upraviteljica kninske bolnice OB „Hrvatski ponos“ izjavila je za Večernji list od 17. kolovoza:  „Otkaz Jagi Stojak smo povukli jer smo pogriješili“.  Ravnate­ljica Karačić tvrdi da je primalja J. Stojak odbila sudjelova­ti u pobačaju 14. lipnja i da je to bilo u mandatu bivšeg ravnatelja koji joj je i odredio otkaz, ali je iz nekog razloga za njegovo stupanje na snagu tre­balo proći 45 dana. Tada je ravnateljica već bila A. Karačić koja  pogrešan potez opravdava nepoznavanjem okolnosti tj da je pravni sli­jed Jagina slučaja  naslijedila te da joj je smijenjeni prethodnik ostavio  „vrući krumpir“.

Milan Ivkošić

Novinar Večernjeg lista/Obzor  posvetio je slučaju Jage Stojak svoju kolumnu objavljenu u Obzoru od 10. Kolovoza,  pod naslovom „Otkaz za nesudjelovanje u masovnom zločinu“: „Babica Jaga Stojak je u kninskoj bol­nici dobila otkaz  jer zbog svoje vjer­ničke savjesti nije htjela sudjelovati u pobačajima. Vijest kaže kako je abor­tuse počela raditi šefica ginekologije Mira Lambaša Hemerich s jednom sestrom, no poslije su zahtijevali da sudjeluju svi, a Jaga je s još jednom primaljom odbila. …Ljudsko biće u njegovu najnedužnijem stanju lišiti života - nema ništa strašnije! Stoga sam uvjeren da je naredba da u pobačaju "sudjelujemo svi" prisilja­vanje na zločin…A što su drugo nego masovna gubilišta bolnice u kojima se u Hrvatskoj godišnje ubije   10.000 djece.“

Mladenko Spahija

čitatelja Večernjeg lista, njegov komentar pod naslovom  „Savjest je mnogima zadnja rupa na svirali“,  objavljen je u rubrici Otvoreno, od 9. kolovoza: „Ovdje se ne radi o nekim specifičnim kršćanskim vrijednostima (zar je Hipokrat bio kršćanin?), radi se o općeljudskim, zdravorazumskim i po život pojedinca osnovnim vrijednostima: dati mu da živi ili ga ubiti… Ministar zdravlja Rajko Ostojić poput svakog drugog liječnika, nakon diplome prisegnuo je uz Hipokratovu zakletvu. >Apsolutno ću poštivati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.<….…Jaga Stojak, babica, drži se Hipokrata premda nije obvezatna, a njezina nadređena liječnica i gospodin ministar - oni krše liječničku zakletvu.“

Udruga Vigilare (Vice John Batarelo, predsjednik udruge)

Aktivisti udruge pokrenuli su  kampanju radi obrane prava na priziv savjesti primalje Jage Stojak te  pozvali građane da zatrpaju elek­tronskom poštom kabinet ministra Ostojića i traže da vrati Jagu Stojak na posao. U 10-tak dan je   reagiralo preko 1200 hrvatskih građana  a 20. kolovoza je na mrežnim stranicama udruge  izdano priopćenje u kojem se naglašava kako se isplati zauzimati  za poštivanje vlastitih vrijednosti, jer su ih i vladajući, kojima je vlast povjerena, dužni poštivati. Udruga Vigilare nastavlja s aktivnostima te:

  • traži od Ministarstva zdravlja da, u postojećim okolnostima u kojima je pobačaj zakonski dopušten, 'legalni pobačaji' vrše u ustanovama odvojenim od rađaonica jer je posve neprihvatljivo i uvredljivo da se na istom mjestu gdje se život rađa, život i ubija.
  • predlaže Ministarstvu zdravlja da educira žene o činu pobačaja i o tome koje su njegove fizičke, moralne, psihičke i duhovne posljedice te da se djeluje preventivno i uvede obavezno savjetovanje prije pobačaja s obzirom na to da su posttraumatske posljedice za žene strašne, a za nerođenu djecu kobne.
  • poziva Ministarstvo zdravlja da pošalje inspekciju u kninsku bolnicu radi provjere izvršava li dr. Mira Hemerich (ginekologinja) ilegalne pobačaje (nakon 12. tjedna) te koriste li se bolničke prostorije za ginekologiju u privatne svrhe.

 

Komisija Hrvatske biskupske konferencije"Iustitia et pax" (Vlado Košić, predsjednik)

U svom obraćanju vjernicima na blagdan Velike gospe na misu u Sinju,  mons. Marin Barišić je čestitaoi primalji Jagi Stojak na ljudskom i kršćanskom ponosu a dan kasnije, 16 kolovoza. Komisija HKB  je objavila Izjavu o poštivanju savjesti pri sudjelovanju u pobačaju: “...Više smo puta isticali u svojim izjavama da zakoni lišeni vrijednosnog sustava, a osobito oni koji promiču kulturu smrti, trebaju biti zamijenjeni onima koji potiču na zaštitu čovjeka u cjelini, i to od rođenja do smrti. U ovom je slučaju hrabrim odbijanjem da sudjeluje u prekidu nerođenog života primalja, gospođa Jaga Stojak, pokazala svima kako pojedinac, kada skupi hrabrosti, može učiniti nešto dobro, usprkos sustavu koji zagovara pravo izbora pojedinca nasuprot prava djeteta na život. Nadamo se da je ovim hrabrim činom gospođa potaknula i svakog od nas na promišljanje o jednom od temeljnih pitanja o kojemu se kod nas šuti: kad počinje život, te što činimo da ga zaštitimo?” (Izjava u cijelosti: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.